Det vidste du ikke om guld
Foto: Bloomberg
Penge Af
Opdateret 11.26 - Lægger man al guld på jordkloden på en fodboldbane, vil det kun være 80 cm. højt.

Alt verdens guld, der befinder sig over jorden, kan være i to olympiske svømmebassiner.

Guld er tungt. En guldbarre vejer i gennemsnit vejer 12,5 kg., hvilket giver en markedsværdi omkring 3 mio. kr. pr. barre. En boks på 10 kubikdecimeter med guld vejer næsten 20 kg.

Valgte Kina at investere bare 10 pct. af sine reserver i guld, ville kineserne være nødt til at købe mere end 600 ton guld, eller hvad der svarer til mere end to års guldproduktion.

I Indien får en kvinde ved en skilsmisse kun lov til at beholde sine guldsmykker. Derfor har mange fædre givet deres døtre smykkegaver, og derfor er efterspørgslen på guld steget i Indien.

I Asien og Mellemøsten er det almindeligt at anvende smykker som opsparing. Det er stærkt medvirkende til, at smykkeproducenter trods en stabilt faldende tendens fortsat står for over en tredjedel af guldefterspørgslen.

For hvert ton materiale fra mineudgravning er det typisk kun muligt at udvinde mellem 1 til 10 gram guld. I 2007 var udvindingsomkostningerne i snit knap 500 dollar pr. ounce guld (31,1 gram).

Den amerikanske centralbanks guld svarer ca. til 15 pct. af USA's pengesystem. Skulle guldet have samme værdi som pengesedlerne, skulle guldprisen op i 6300 dollar pr. ounce.

I Storbritannien har kvinder opfundet et alternativ til tupperware-parties. De mødes for at bytte deres guldsmykker til rede penge. "Ounces2Pounds" arrangerer 75 guld-parties om måneden.

Det er i Danmark forbudt at sælge guld, med mindre det er smykker. I London har for eksempel stormagasinet Harrods guldbanken Harrods Gold Bullion, hvor du fra gaden kan gå ind og købe guld.

En guldbarre ikke er rektangulær, men ofte lidt smallere i toppen end i bunden.

Over en meget lang periode har guld fulgt inflationen, og du kan i dag få samme mængde brød for dit guld, som du kunne tilbage i tiden. Selv under revolutioner og krige har guld har holdt sin værdi.

Kilde: Nationalbanken, LD Invest, Nykredit

Borsen.dk vil i den kommende tid se nærmere på guld som investering, så følg det gyldne spor på borsen.dk og bliv forhåbentlig klogere på muligheder og faldgruber.


Få de vigtigste perspektiver på samfundsøkonomien – direkte i din mailboks

Tal i sig selv betyder ikke noget, men sat ind i den rette kontekst kan det pludselig være et tal, der er vigtigt at forholde sig til. Hver tirsdag sender perspektivredaktør og cheføkonom Steen Bocian nye perspektiver videre til Børsens læsere i sit nyhedsbrev. Skriv dig op til nyhedsbrevet i boksen herunder.Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Tobaksboss: "Vi er ét opkøb fra at være verdens største"

Udlejningsportal med dansk stifter henter 300 mio kr

Kåre Schultz' Teva står til milliardgevinst, hvis Lundbeck får held med opkøb

Her er aktiechefs fire farlige aktieråd: Sådan vinder du Børsens aktiespil

Aktieåbning i USA: Røde tal efter olieangreb - Lundbeck-køb bankes op

Analysechef om at Draghi vil have politikerne frem i førersædet: "Det er svært at bruge finanspolitik som den cykliske udjævner"

Nestor i dansk biotek står til at blive forgyldt efter Lundbecks købstilbud: "Pragtfuldt at blive valideret med sådan et købstilbud"

Skattestyrelsen retter krav mod Nordea i udbyttesag: Kræver 900 mio

Dansk tobakskæmpe køber hollandsk cigarfirma for 1,5 mia kr