Anders Dam forudser nationalisering af banker
Foto: jyskebank.dk
Penge  
Jyske Banks ordførende direktør advarer om, hvis ikke politikerne lader markedskræfterne råde mere, kan der være udsigt til en storstilet nationalisering af banker og til 10-15 års lavkonjunktur. Samtidig skyder han Bankpakke I fuldstændig sønder og sammen.

Det skriver Berlingske Business torsdag.

Direktør Anders Dam udlægger det mest sandsynlige scenarie som endnu to-tre års nedtur, før der kommer bedring, men påpeger, at Danmark nemt kan være på vej mod såkaldt 'japansk syge'.

"Det betyder, at vi ender i en lavkonjunktur i 10 til 15 år. Det er der faktisk en relativ stor sandsynlighed for - især, hvis vi ikke lader markedskræfterne råde i højere grad," forklarer Anders Dam, ordførende direktør for Jyske Bank.

De dystre forudsigelser fortsætter, og han ser en 25 pct. chance for, at størstedelen af de danske banker bliver nationaliseret.

"Så har vi haft de første statslige garanterede aktieudvidelser i nogle af bankerne, og det er de facto en begyndende nationalisering af sektoren. Og det kan sagtens ende med, at hovedparten af de danske banker er nationaliseret," advarer Anders Dam.

Håbløs Bankapakke I

Han afviser blankt at komme med et bud på, hvilke banker der kan risikere at blive nationaliseret og beroliger med, at han ser en 40 pct. chance for, at det vender til det bedre om to til tre år. Det er troen på, at politikerne vil agere fornuftigt, der for ham betyder, at den mest sandsynlige tidshorisont for en forbedring af markedet er to-tre år, og ikke 10-15 år.

Trods tiltro til politikerne mener han langt fra, at Bankpakke I var deres mest kløgtige tiltag, og at den øger risikoen for, at flere banker vil kollapse.

"Bankpakke I er noget møg. Den blev for mig at se skabt i panik af nogle politikere, som troede, at krisen i Danmark alene var de danske bankers skyld, og som fuldstændig overvurderede bankernes indtjeningsevne i en dyb lavkonjunktur," kritiserer direktøren, og fortsætter:

"Men med den hast økonomien udvikler sig i en negativ retning, risikerer den at blive en dræberpakke, fordi udgifterne til den medvirker til at tage livet af banker, som ellers var kommet gennem krisen."

Nyhedsbureauet Direkt


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? I Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk forsøger vi at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen HER.Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Helle Ib: Det her kan redde Lars Løkke - Kristian Jensen har groft sagt tre muligheder nu

Løkke vil have hurtigt landsmøde for at få afklaring på Venstres ledelse: "Jeg ønsker at fortsætte som formand"

Morgenbriefing: Aktier trykket af optrappet handelskrig, størst risiko for økonomisk tilbageslag siden finanskrisen

No deal: Boris Johnson afviser at betale brexit-regning på 39 mia pund

Midt i strid med USA falder Kinas yuan til det laveste i 11 år

Det sker i dag: Ankesag mod Skat begynder

USA og Japan er tæt på ny aftale om handel og landbrug

EU-ledere lægger pres på Trump på G7-topmøde for at nedtone handelskrigen

Resultatet er trykket i Lars Larsen-familiens Bolia: "Store investeringer ses selvfølgelig på bundlinjen"