Anders Dam forudser nationalisering af banker
Foto: jyskebank.dk
Penge  
Jyske Banks ordførende direktør advarer om, hvis ikke politikerne lader markedskræfterne råde mere, kan der være udsigt til en storstilet nationalisering af banker og til 10-15 års lavkonjunktur. Samtidig skyder han Bankpakke I fuldstændig sønder og sammen.

Det skriver Berlingske Business torsdag.

Direktør Anders Dam udlægger det mest sandsynlige scenarie som endnu to-tre års nedtur, før der kommer bedring, men påpeger, at Danmark nemt kan være på vej mod såkaldt 'japansk syge'.

"Det betyder, at vi ender i en lavkonjunktur i 10 til 15 år. Det er der faktisk en relativ stor sandsynlighed for - især, hvis vi ikke lader markedskræfterne råde i højere grad," forklarer Anders Dam, ordførende direktør for Jyske Bank.

De dystre forudsigelser fortsætter, og han ser en 25 pct. chance for, at størstedelen af de danske banker bliver nationaliseret.

"Så har vi haft de første statslige garanterede aktieudvidelser i nogle af bankerne, og det er de facto en begyndende nationalisering af sektoren. Og det kan sagtens ende med, at hovedparten af de danske banker er nationaliseret," advarer Anders Dam.

Håbløs Bankapakke I

Han afviser blankt at komme med et bud på, hvilke banker der kan risikere at blive nationaliseret og beroliger med, at han ser en 40 pct. chance for, at det vender til det bedre om to til tre år. Det er troen på, at politikerne vil agere fornuftigt, der for ham betyder, at den mest sandsynlige tidshorisont for en forbedring af markedet er to-tre år, og ikke 10-15 år.

Trods tiltro til politikerne mener han langt fra, at Bankpakke I var deres mest kløgtige tiltag, og at den øger risikoen for, at flere banker vil kollapse.

"Bankpakke I er noget møg. Den blev for mig at se skabt i panik af nogle politikere, som troede, at krisen i Danmark alene var de danske bankers skyld, og som fuldstændig overvurderede bankernes indtjeningsevne i en dyb lavkonjunktur," kritiserer direktøren, og fortsætter:

"Men med den hast økonomien udvikler sig i en negativ retning, risikerer den at blive en dræberpakke, fordi udgifterne til den medvirker til at tage livet af banker, som ellers var kommet gennem krisen."

Nyhedsbureauet Direkt

Tænk hvis der fandtes en radioavis for erhvervslivet?
Det gør der heldigvis. Den hedder Børsen Morgenbriefing.

Børsen Morgenbriefing er en daglig podcast, der giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På syv minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang og en opdatering på aktiemarkederne.

Lyt her eller abonnér på Børsen Morgenbriefing i din favorit podcast-app.Abonnér på podcasten her:

   

Guide: Så let er det at lytte til Børsen Morgenbriefing på telefonen:


Gå ind i din podcast-app og søg på Børsen Morgenbriefing. Se hvordan i videoen herunder:Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Steen Bocian: Topmøde i Davos handlede om klima, klima, klima og Trump

Nyt it-system skaber lønkaos for 24.000 ansatte i forsvaret: "Det er et kæmpe problem"

Udforsk de bedste vandhuller i Sydamerikas fodboldglade by

Medie: Saudiarabisk fond kan være på vej til at købe fodboldklub i Premier League

Medie: Efter brexit vil verdens største banker have 34,5 mia. kr i rabat – om året

Mænd, sved og tårer: Nyhedschefens dagbog fra digtialt detox-retreat i Jordans ørken

Overlæge maner til virusro: Ingen smittespredning i andre lande

Hongkong aflyser nytårsfejringer under alvorligt virusudbrud: Det er en nødsituation