Superinvestor dropper bank-aktier
Foto: Rudersdal A/S
Penge Af
Den private storinvestor, Carsten Berger rider stormen af på aktiemarkedet ved at holde fast i sine langtidsinvesteringer. Tilliden til banksektoren afgør om bunden er nået, men interessen for bank-aktier er kølnet kraftigt, siger Berger til borsen.dk.

Storinvestoren forudser således flere bankfusioner i det danske landskab som følge af finansuroen. Og i dette spil kan aktionærerne tabe store summer, hvis de tvangsfodres med et skrabet indløsningstilbud.

"Jeg fastholder mine aktiepositioner, som er mere langsigtede investeringer. Men jeg er lige nu i undersøgelsesfasen, hvor jeg ser på, om nogle af dem kan få likviditetsmæssige udfordringer som følge af udviklingen på finansmarkedet," forklarer han til borsen.dk.

Forudser ny BankTrelleborg

Carsten Berger har via sit investeringsselskab Rudersdal A/S investeret tæt på 1,7 mia. kr. – heraf en lille milliard i aktier. Mange af aktieposterne er relateret til søfarten, herunder Mols-Linien og Erria. De har de seneste to regnskabsår samlet givet et overskud på 200 mio. kr. før skat.

Men bank-aktier har også hørt med til porteføljen. Og det er netop på dette område, at Carsten Berger fortsat ser de største faremomenter – både herhjemme og internationalt.

BankTrelleborgs exit kommer ikke til at stå alene, vurderer han. Bankerne presses af manglende likviditet, og følgerne er svært gennemskuelige.

"Jeg ser en risiko blandt bankerne på det danske marked. Jeg tror ikke, at vi direkte vil se banklukninger, men hvis en bank tvinges ind i en fusion, vil man som aktionær være dybt afhængig af den tilbudte kurs. Et tydeligt eksempel er BankTrelleborg – og der kan sagtens komme andre banker," siger Carsten Berger.

Overser hård USA-lov

Tager han helikopterperspektivet henviser storinvestoren til, at USA er omdrejningspunktet, og her males der ofte større skrækscenarier på væggen, end der reelt er basis for. Det trykker aktiekurserne ud over det nødvendige, hvilket giver gode chancer for et comeback.

Carsten Berger henviser til, at amerikanske topchefer er på kollisionskurs med loven, hvis de underdriver tingenes tilstand. Og det får dem til at varsle større tab og hensættelser end nødvendigt.

"De hensættelser, vi nu har hørt om, er reelt større end de i virkeligheden bliver på grund af amerikansk lovgivning. Og det har mange investorer i Europa ikke øje på," siger Carsten Berger.

Bank-tilliden afgørende

Men uanset om dette er risikoen ved aktieinvesteringer ikke væk, pointerer han.

"Hvis bankerne begynder at lukke for likviditeten har det følgevirkninger, der er forstærkende i sig selv. Det er den største risiko. Bliver tilliden til bankerne ikke genoprettet, kan situationen blive værre endnu," siger superinvestoren til borsen.dk.

I den forbindelse har Den Europæiske Centralbank været alt for passiv med at sikre tilstrækkelig med penge til den trængte finanssektor, tilføjer Berger.

Tænk hvis der fandtes en radioavis for erhvervslivet?
Det gør der heldigvis. Den hedder Børsen Morgenbriefing.

Børsen Morgenbriefing er en daglig podcast, der giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På syv minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang og en opdatering på aktiemarkederne.

Lyt her eller abonnér på Børsen Morgenbriefing i din favorit podcast-app.Abonnér på podcasten her:

   

Guide: Så let er det at lytte til Børsen Morgenbriefing på telefonen:


Gå ind i din podcast-app og søg på Børsen Morgenbriefing. Se hvordan i videoen herunder:Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerRekordmange støttemidler til ny klimateknologi

Annoncørbetalt
indhold af Energistyrelsen

Forsiden lige nu


"Hvis der kommer afrikansk svinepest i Danmark, vil det få voldsomme konsekvenser for min forretning, indtil vi kommer tilbage til normalen"

"Verdens bedste fodboldrejse" er aflyst af Danske Spil

Glem Tesla, Ford og Volkswagen - her er elbilrevolutionens vinder

Kritisk rapport om hvidvaskkontrol på vej

Aktionærerne vedtager opsigtsvækkende forslag: Vil gøre indhug i bugnende pengebjerg hos nordjysk aktieraket

Shipping-bosser: Flere kvinder giver en bedre bundlinje

Wozniacki om planerne efter tilbagetrækning: Klar til samarbejde med virksomheder

Europæisk Huawei-boss efter massiv politisk modvind: "Der er stadig god forretning at gøre i Danmark"

Trump ruller Obamas vandmiljøplan for USA tilbage