OMX C25 indeks, København

Øget usikkerhed i markedet
Der skal ikke meget til, før aktørerne på aktiemarkedet ikke synes at det er sjovt længere. Mange markedsdeltagere er bange for, at toppen er indenfor rækkevidde, og derfor justerer de deres aktieporteføljer ned. Kommer der en større korrektion i markedet, er det ofte aktier indenfor medicinal-industrien og forbrug a la supermarkedskæder, som klarer sig bedst, da de tilbyder produkter, vi som forbrugere af afhængige af uanset hvad der sker. Derudover er der fokus på forsyningsselskaber og aktier indenfor teleområdet. Endvidere skal man se efter mindre selskaber, som ofte har nærmarkeder, hvor de har deres største afsætning og derfor ikke rammes af en global handelskrig.

Det danske aktiemarked har vi en række medicinal-selskaber, man kan investere i, men også her er det de færreste som kan holde fast i den stigende trendkanal. Ud af de 19 danske selskaber indenfor Health Care indekset er det kun ni selskaber, som har en stigende tendens, og blandt dem er der flere, som har mistet Momentum. Aktierne med et stærkt Momentum er GN, Store Nord, Chemometec, Ambu og Lundbeck. Det specielle er, at både Lundbeck og GN stiger og samtidig er identiske med perioden fra 1999 og frem til begyndelsen af 2001, hvor de to aktier var ledende i indekset.

Mange leder i øjeblikket efter tryghed i markedet, og her kunne forsikringsbranchen være et godt valg. Tryg har efter en korrektion hen over vinteren fundet en bund i niveau 138-140 i april og har fortsat den stigende tendens. Aktien tester nu modstandsniveauet 150. De glidende gennemsnit har etableret et "Golden Cross", og signalmodellerne er i køb. Den positive stemning i kursudviklingen har trukket op i de tre indikationsmodeller på ugebasis, mens Momentum på månedsniveauet er faldet tilbage. Nærmeste modstandsniveau findes ved 156-158 som blev testet ved årsskiftet, og herefter er der modstand ved niveau 165-170. Tryg-aktien ser interessant ud på det nuværende niveau.

Topdanmark har svært ved at holde Momentum. Aktien har etableret en dobbelt top i niveau 300-305 og bryder kursen igennem 275, så er der etableret en faldende tendens i aktien, hvilket indikerer, at man skal afvente udviklingen.

Der er gode nyheder fra Novo Nordisk med det orale Semaglutid, der viser signifikant større reduktion i langtidsblodsukker og vægt i forhold til Victoza og Sitagliptin i fase tre. Det fik Novo Nordisk-aktien til at stige med 3,7 pct. Teknisk har aktien befundet sig i en faldende tendens siden januar i år, hvor Novo blev handlet i niveau 345-350, og aktien fandt en bund i niveau 280 i sidste uge. Torsdagens stigning betyder, at der er etableret købssignal i Bollingerkanalen på dagsniveau, mens der fortsat er salgssignal på ugebasis. Stigningen i aktiekursen trækker op i de tre indikationsmodeller på ugebasis, mens Momentum stadig har en negativ tendens. Kursen skal igennem 310, før den faldende tendens bliver brudt. Det anbefales, at man afventer udviklingen.

Den kommende uge byder på årsregnskab fra Harboes Bryg tirsdag. Samme dag offentliggør Roblon sit halvårsregnskab. Torsdag er der årsregnskab fra Flügger og ni måneders-regnskab fra Chr. Hansen. Harboes Bryggeri fandt en bund i niveau 84-86 i løbet af foråret, og aktien er nu handlet op i niveau 90-100. Bollingerkanalen har etableret et købssignal på ugebasis, og de glidende gennemsnit har etableret et "Golden Cross". Nærmeste modstandsniveau findes ved 115, og der er støtte i niveau 90. Torsdagens opjustering fra Royal Unibrew begrundes med den positive start på sommeren og udviklingen kan evt. også smitte af på Harboe.

C25-indekset bevæger sig fortsat vandret i niveau 1100-1140 og det betyder, at der er salgssigal i Bollingerkanalen, men de glidende gennemsnit holder fast i den positive tendens. På ugebasis har de glidende gennemsnit etableret et "Golden Cross". Der er divergens mellem signalmodellerne Bollingerkanalen og Parabolic på ugebasis. Overordnet er der en positiv tendens i de tre indikationsmodeller. Momentum på månedsniveau har ikke etableret en bundformation, hvilket indikerer, at den overordnede tendens er svag.

Lars Persson, finansanalytiker hos Aktieraadet, tlf. 8830 0000
Opdateret fredag d. 22. juni 2018.

Vurdering af anbefalinger på baggrund af teknisk analyse

Dow Jones indeks, New York

Nasdaq indeks, New York

IT-aktierne stiger igen
Gentager IT-boblen fra 2000 sig eller er der en væsentlig forskel, idet selskaberne nu tjener penge? Mange IT-aktier handles med høje P/E-værdier. Dagens amerikanske nøgletal og de ledende indikatorer steg kun med 0,2 pct., mod forventede 0,4 pct., og Philadelphia Fed-indekset skuffede også. Antallet af nytilmeldte ledige overraskede dog positivt.

Den kommende uge byder på regnskaber fra Nike, Walgreens Boots Alliance, Carnival Corp., General Mills., Paychex, Conagra Brands, samt McCormick & Company.

Dow Jones Industrial-indekset toppede i begyndelsen af juni på niveau 25.400, og indekset er siden faldet tilbage og handles nu i niveauet 24.400-24.500. Den faldende tendens på dagsniveauet er ikke brudt, før indekset er oppe i niveau 24.700. På ugebasis er tendensen stadig positiv, dog skal det nuværende niveau holde, for ellers skal markedet ned i niveauet 23.500. Overordnet er der en positiv tendens i de tre indikationsmodeller, men bliver indekset presset yderligere tilbage, ser det ikke positivt ud.

S&P 500-indekset har testet modstandsniveauet 2790, men blev afvist og er nu handlet ned i niveau 2750. Der er fortsat en positiv tendens i de tre indikationsmodeller, hvilket bekræfter, at indekset stadig er interessant. Nærmest modstandsniveau findes ved 2800 og herefter i niveau 2900. Nærmeste støtteniveau ligger ved 2750 og herefter i niveau 2700-2720. Momentum holder fast i den stigende tendens på månedsbasis. Omsætningen er fortsat positiv, hvilket indikerer, at markedsdeltagerne ikke er helt skræmt bort.

Nasdaq Composite-indekset holder fast i den stigende tendens og har været oppe at teste niveau 7800. Dermed har indekset sat rekord. Nærmeste støtteniveau findes ved 7600 og herefter i niveau 7500. Nærmeste modstandsniveau ligger ved 7800 og herefter i niveau 7900. Momentum på månedsniveau har også etableret en faldende tendens med en top i februar 2018 og nu den seneste top i slutningen af maj, som ligger lavere.

Strategi: Vi fastholder hold-anbefalingen for de amerikanske aktier.

Lars Persson, finansanalytiker hos Aktieraadet, tlf. 8830 0000
Opdateret fredag d. 22. juni 2018.