Har du sat penge i denne aktie? I så fald har du fået 184 pct. på en uge
Teknisk direktør i Odico, Asbjørn Søndergaard (tv), sammen med adm. direktør, Anders Bundsgaard.
Foto: Maria Fonfara
Der blev spændt ben for det lille selskab lige op til børsnoteringen, da en tidligere ejer ville rejse krav mod selskabet på angiveligt 6,6 mio. kr.

"Grundløst," lød svaret fra adm. direktør Anders Bundsgaard.

Og de nye investorer er tilsyneladende heller ikke så bekymrede, og så er de begejstrede for Odico, der har udviklet en robot og software bl.a. til byggebranchen, en teknologi, der minimere tids- og materialeforbrug og samtidigt muliggør en mere formfri arkitektur.

Efter blot en uges handel på den danske minibørs Nasdaq First North er Odico-aktien handlet op fra udbudskursen på 8,8 kr. til kurs 25, som den lukkede i fredag 6. juli.

Det er en stigning på 184 pct.

Risiko for spekulation er stor

I Nordnet Danmark er investeringsøkonom Per Hansen begejstret for udviklingen.

"Jeg glæder mig selvfølgelig sammen med de investorer, der har skudt penge i Odico, og så glæder jeg mig på Odicos vegne over, at aktien er steget så meget. Det er altid en glæde, når nye selskaber går på børsen og kommer godt fra start," siger Per Hansen.

Men når en aktie stiger voldsomt over en så kort periode, og i Odicos tilfælde er kurseksplosionen sket på blot fem handelsdage, så skal investorerne være klar over risikoen.

"Risikoen for spekulation stiger, derfor skal man passe på med ikke at blive rundtosset," siger Per Hansen.

Sidste år gik Conferize, der er en anden mindre dansk virksomhed, også på Nasdaq First North i Danmark. Aktien blev netop ramt af voldsom hype og steg med over 300 pct., men klaskede efterfølgende fuldstændig sammen.

Kursen holder sig i dag dog over vandet med en stigning på 7,5 pct. fra udbudskursen sidste år.

"Grunden til, at Conferize fik så god en start, var, at selskabet havde en meget stærk ankerinvestor i Lars Kolind. Han validerede projekter og snakkede også om værdien. Fordi han satte ord og penge bag, var Conferize i stand til at hente risikovillig kapital, for det var ellers ganske vanskeligt at gøre for den slags virksomheder sidste år i Danmark," siger Per Hansen.

Drømmer om opkøb

Da Odico allerede har mere end 250 projekter og 100 kunder bag sig, så sidder Conferize stadig og udvikler sin forretning, hvilket gør det svært at sammenligne de to selskaber andet end at notere begges vilde børsdebut.

"Odico har en helt anden styrke. Den falder ind under robotics, det er jo hot, og det er i overvejende grad det, der sælger Odico. Investorerne er imponerede over, hvorvidt der er en reel mulighed for at få endnu et stort opkøb til Odense, der har udviklet sig til robothovedstaden i Danmark," siger Per Hansen med henvisning til de to foregående milliardopkøb af fynske Universal Robots og Mobile Industrial Robots, som amerikanske Teradyne har købt.

"Investorerne ser potentialet i en 3.0 exit i Odico, men man skal passe på. Risikoen er absolut størst i nynoterede selskaber, og når aktien så to- eller tredobler i kursværdi, skal man være forberedt på, at der er mange kortsigtede investorer inde i aktien. Sandsynligheden for meget store udsving er derfor store."

Overtegnet fire gange

Odico er ikke bare populær på børsen, den blev også voldsomt overtegnet før noteringen – hele fire gange eller med 301,6 pct. Derfor måtte selskabet tildele færre aktier til de nye ejere.

I alt blev der tildelt aktier til 3632 depoter.

Alle ordrer indtil 750 styk, svarende til 6600 kr., blev tildelt 100 pct., alle ordrer til og med 500.000 kr. blev reduceret til 7,5 pct. af det beløb, der oversteg 6600 kr., alle ordrer over 500.000 kr. blev reduceret individuelt baseret på selskabets vurdering.

Free float, det vil sige andelen af aktiekapital, der ejes af de nye aktionærer, er opgjort til 25,4 pct.


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


"Jeg kan sige det hamrende klart: Drømmer man om aktier i Asien, så hold dig langt væk"

Vild optur til dansk satellit-aktie afløst af stort fald - få forklaringen her

Rusland forhindrede millioner af cyberangreb under VM

Per Hansen: Derfor stiger Novo Nordisk frem mod regnskabet

Aktieåbning: Novo Nordisk går mod toppen i let positivt C25

Det skriver medierne: Ingen oplagte afløsere til Thomas F. Borgen i Danske Bank

Mens Trump sætter spørgsmål ved handelsaftale, kæmper May for at blive i EU's aftaler

Knuthsen: Fem supertrends investorer kan orientere sig i

Børsen mener: Hvis B&O overlever er det en god nyhed for alle