Dansk reaktion på global handelskrig: C25 åbner med et fald på 1,2 pct
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Med tydelige fald på det amerikanske aktiemarked torsdag og sur stemning på markederne i Asien fredag, åbner det danske ledende aktieindeks med et fald på minus 1,2 pct.

A.P. Møller-Mærsk falder med 2,6 pct., mens kun Pandora og TDC er i plus med henholdsvis 1,35 pct. og 0,2 pct.

Største lussing får William Demant med et minus på 2,9 pct., mens der også deles ud af øretæver til selskaber som DSV (-1,7 pct.), Novo Nordisk (-1,5 pct.) og Danske Bank (-1,5 pct.). 

Aktiefaldende sker på baggrund af en reel udsigt til handelskrig iværksat af den amerikanske præsident, Donald Trump, der torsdag underskrev et memorandum, der pålægger told på op mod 60 mia. dollar på import fra Kina, efter en 30-dages høringsperiode, oplyser Ritzau Finans.

Markedets reaktion skyldes en frygt for en global handelskrig og dermed afsmitning på den globale økonomi, der i øjeblikket vokser.

Kina har allerede opfordret USA til at "trække sig tilbage fra afgrunden" og i en erklæring fra det kinesiske handelsministerium lyder modsvaret til Donald Trump fredag: "Kina håber ikke at lande i en handelskrig, men er ikke bange for at engagere sig i en."

Det japanske Nikkei var nede med 5,5 pct., Topix faldt 3,6 pct., Hang Seng-indekset har mistet 2,8 pct., det samme har Shanghai Shenzhen CSI 300 kort før, det danske aktiemarked åbnede.

Torsdag sluttede C25-indekset med et fald på 1,4 pct. til 1109,26. Det er det laveste niveau i næsten seks uger.


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Danske Bank vinder kunder trods hvidvasksag: "Der er intet i de her tal, der tyder på, at kunderne vender banken ryggen"

USA: Storbanker og industri trak i plus på dag uden sabelraslen fra handelskrig

Analyse: Danske Banks investorer står klar med det store bat

Trump skaber ny forvirring om russisk valgindblanding

Trump afviser at Rusland vil blande sig i valg

Ny TDC-melding: 50.000 kunder hentes hos konkurrent inden oktober

Danske Bank-boss om politianmeldelse: "Det tager vi til efterretning"

Strejke rammer op mod 100.000 Ryanair-passagerer

Kursklø til Danske Bank: 16 mia kr høvlet af markedsværdien