Aktier: Mærsk og FLSmidth hver sin vej i rødt C20
FLS og topchef, Thomas Schulz havde en skidt dag med aktien
Foto: Scanpix
Penge Af
A.P. Møller-Mærsk og FLSmidth var fredagens yderpunkter i et C20 Cap-indeks, som modsat den generelle tendens i Europa lukkede i negativt farvand med et fald på 0,4 pct. til 1110,44.

Øverst i det danske eliteindeks sluttede A.P. Møller-Mærsk, hvor B-aktien steg med 2,6 pct. til 10.400 kr., mens A-aktien steg med 1,8 pct. til 10.030 kr.

Fredag blev der ellers offentliggjort et sæt svage tal for priserne på containerfragt. SCFI-indekset, der dækker prisen på fragt fra Kina til 15 destinationer i hele verden, faldt med 3,9 pct. i denne uge til det laveste niveau i 15 måneder.

Rateudviklingen fra Asien til Europa stabiliserede sig dog en smule, og det var ifølge Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank, grunden til stigningen.

"Mærsk har haft en svær periode, primært fordi raterne ikke har ordnet sig, som de normalt gør på denne tid af året, men i dag har vi måske set tegn på stabilisering.

"Raten er en smule oppe, og det er i tegnet på stabilisering, som vi skal finde forklaringen på den positive bevægelse for aktien, siger Martin Munk.

I den anden ende af eliteindekset endte FLSmidth med et fald på 4,8 pct. til 339,50 kr. - uden selskabsspecifikt nyt.

"Det ser ret voldsomt ud, og det er uden, at jeg kan pege på noget selskabsspecifikt, andet end at den har haft en hård periode siden offentliggørelsen af sit regnskab for tredje kvartal, siger senioraktierådgiveren.

VESTAS FORTSATTE NED

Vindmølleproducenten Vestas har haft en hård tid på børsen, efter at selskabet 9. november fremlagde et regnskab for tredje kvartal, som ramte under analytikernes forventninger og viste et øget prispres, og fredag var ingen undtagelse.

Vestas-aktien faldt med 1,8 pct. til 366,40 kr. Ifølge Martin Munk burde bunden dog snart været nået, selv om stemningen er presset.

"Vi har lavet beregninger, som viser, at Vestas' servicedivision i sig selv fylder så meget i værdi, at aktien må begynde at ramme et niveau, hvor "downside" bliver begrænset.

"Vores analytiker har regnet sig frem til, at servicedivisionen er 286 kr. værd per aktie - inklusiv nogle kontanter, som ligger i regnestykket - men vi må anerkende, at stemningen er presset både på grund af prispresset og den usikkerhed, som stadig er på det amerikansk marked, siger Martin Munk.

Siden regnskabet har selskabet fået skåret cirka 37 pct. af sin markedsværdi.

BANKER KLAREDE SKÆRENE

16 ud af C20 Cap-indeksets 20 aktier lukkede fredag med et fald. En af dem, som klarede skærene, var Danske Bank, som steg med 0,4 pct. til 234,50 kr.

På tværs af Europa havde banksektoren en god dag, og det smittede af på Danmark.

"Generelt har vi haft en lidt svær tid på det danske marked sammenlignet med i Europa.

"Lige præcis på den front følger vi dog meget godt billedet fra Europa, hvor vi ser, at finans er en af de sektorer, som klarer sig allerbedst, forklarer senioraktierådgiveren.

Nordea faldt med 0,1 pct. til 73,05 kr., mens Jyske Bank lukkede med et fald på 0,6 pct. i 333,80 kr. Begge var dog i den positive halvdel af eliteindekset.

KØKKENPRODUCENT I ANONYM BØRSDEBUT

Uden for det danske eliteindeks debuterede køkkenproducenten TCM, som blandt andet ejer de to brands Svane Køkkenet og Tvis Køkkener, på den københavnske fondsbørs, men debuten var afdæmpet.

Aktien faldt med 0,5 pct. fra udbudskursen og lukkede i 97,50 kr.

NKT blev fredag optaget i den amerikanske investeringsbank JPMorgans dækningsunivers med en "overvægt"-anbefaling og et kursmål på 345 kr. Kabelproducenten steg med 1,7 pct. til 280 kr.

Schouw & Co. fik ligeledes nyt fra analytikerkorpset, hvor nordiske Fearnleys løftede sin anbefaling til "køb", mens kursmålet blev sænket til 700 kr. fra 755 kr. Aktien faldt fredag med 0,2 pct. til 584,50 kr.

Derudover var Royal Unibrew, som onsdag aflagde regnskab for tredje kvartal, som viste en lille tilbagegang i omsætningen, men en bedre end ventet bundlinje, i fokus. Bryggeriet fik sænket sin anbefaling af Handelsbanken til "reducer" fra "akkumuler", mens kursmålet på 345 kr. blev gentaget.

Royal Unibrew-aktien faldt med 5,7 pct. til 348,80 kr.

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Løkke rykker hurtigt: Rasmus Jarlov er ny erhvervsminister

Topchef Casper Henningsen: "Ja, jeg har fejlet ad helvede til"

Dansk svinegigant vil på børsen til oktober

Aktier: Netflix, Facebook og andre tech-aktier sender USA i plus

Jens Klarskov efter fratrædelse: "Der sker mange mærkelige ting"

"Vi har lavet en aftale, der er gensidig med Jens, hvor det er tid til, at han stopper"

Helle Ib: Mikkelsen-exit er dårlig timing for Løkkes regering

Barclays: Oliepris kan kollapse senere i år

MHI Vestas-chef udfordrer ærkerival med kæmpemølle