Aktier: TDC på den grønne gren og Dong presset af Goldman-exit
Foto: Scanpix
Penge Af
TDC's sejr i et statsligt udbud løfter teleaktien til toppen af C20 torsdag morgen, mens Dong Energy er under pres efter Goldman Sachs' salg af den sidste portion aktier.

Det er status for de første minutters handel på børsen i København, på en dag hvor C20 Cap-indekset bakker lidt efter onsdagens rekord og dermed starter i afdæmpet humør ligesom resten af aktiemarkederne i Europa generelt.

Det toneangivende indeks ligger efter et kvarters handel 0,1 pct. lavere i 1193,63.

TDC TOPPER

TDC har vundet status som hovedleverandør i to offentlige udbud hos den danske stat. I en toårig periode - med mulighed for forlængelse - skal TDC stå for en række teleydelser for potentielt flere end 100.000 offentlige ansatte. Aftalen er "bedre end sidst" for selskabet, skriver det i en meddelelse.

- TDC har før været ude at indikere, at hvis de tabte deres oprindelige del af aftalen, så ville de tabe omkring 200 mio. kr. i omsætning. Men nu vinder de både den og den øvrige kontrakt fra Telenor, så de får den fulde kontrakt. Der er ingen tvivl om, at det her er en stor aftale, siger analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

På aktiemarkedet er der enighed om, at det er godt nyt for TDC, som lægger ud med en topplacering i C20 Cap-indekset ved at stige 3,2 pct. til 38,85 kr.

DONG PRESSET AF SALG

I den modsatte ende er Dong Energy under pres efter Goldman Sachs' salg af sine sidste aktier i selskabet. Aktierne er solgt til 375 kr., hvilket er en rabat på 3,4 pct. i forhold til onsdagens rekordlukkekurs, og det er med til at give et kursfald på 2,6 pct. til 378 kr. i den indledende handel.

Energiaktien, som snart skifter navn til Ørsted, har dog overordnet set været inde i en usædvanligt gunstig periode på børsen og før torsdag morgen øget sin kurs med 17 pct. på en måned og med næsten 50 pct. siden nytår, hvilket er det næstbedste afkast i C20 Cap i år.

Med i bunden af indekset er Carlsberg, der torsdag formiddag holder kapitalmarkedsdag for inviterede analytikere og investorer. Der er tale om en lukket fest, hvor de små aktionærer ikke er velkomne. Det kritiserer Dansk Aktionærforening ifølge Berlingske Business. Bryggeriet falder 1,1 pct. til 707 kr.

Danske Bank er også i negativt terræn og igen i nyhederne for problemer i bankens estiske afdeling. Banken er nu sigtet for "organiseret hvidvaskning" af de franske myndigheder for en række transaktioner på op mod 15 mio. euro. Til gengæld får banken hævet sin anbefaling til "køb" af UBS, som samtidig løfter kursmålet til 300 kr. ifølge Bloomberg News. Det hjælper dog tilsyneladende ikke på aktiekursen, der dykker 0,5 pct. til 249,4 kr.

Med TDC i C20-toppen er igen A.P. Møller-Mærsk, der også er begunstiget af positive analytikernyheder. Finanshuset Mainfirst hæver sin Mærsk-anbefaling til "outperform" og kursmålet marginalt til 13.800 kr., viser data fra Bloomberg. Onsdag var Mærsk godt kørende på børsen - uden nogen særlig forklaring - og torsdag fortsætter fremgangen med et plus på 0,8 pct. til B-aktien til 12.000 kr.

NKT SPLITTET I TO

NKT har længe varmet op til en opsplitning af selskabet, og torsdag sker det på børsen: Ejerne af NKT's aktier har også fået en tilsvarende ejerandel af det nu separate Nilfisk, der producerer rengøringsmaskiner og derfor har en helt anden forretning end NKT's traditionelle produktion af kabler.

I den indledende handel er Nilfisk noteret til 290,30 kr., mens NKT står til 274 kr. De to aktier kostede til sammen 543 kr. onsdag før opsplitningen, så samlet får NKT-aktionærerne en værdistigning på 3,9 pct.

Matas er fortsat i fokus efter onsdagens katastrofale nedjustering, der kostede et kursfald på næsten 15 pct. Matas-ledelsen nægtede at udtale sig om opbremsningen i kædens salg og indtjening, og det vakte kritik blandt analytikere. Torsdag er der en anelse genrejsning med et løft på 0,6 pct. til 82 kr.

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Biotekkomet stiger 40 pct efter gennembrud i kamp mod dødelig muskelsygdom

Har Danmark verdens bedste restaurant? Det bliver afgjort i aften

Kineserne svarer igen på amerikansk toldmur: "Trump ved, at han er oppe mod en formidabel modstander"

Aktier: Mærsk og DSV blev trukket ned af ulmende handelskrig

Her er Mette Bocks ultimatum til de røde partier: Tag imod det eller forlad medieforhandlingerne

Nets køber polsk e-betalingsselskab for 550 mio kr

Jyske Bank sender ny investor-robot i kamp mod Danske Banks June - og bliver en tand dyrere

Investeringsstrateg: Vores kærlighed til bankaktier er vokset

Unge sætter pengene i mursten: Tre grunde til de gør, som de gør