Tjen penge på alderdom - invester efter en af verdens største megatrends
Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Scanpix
I 2050 er jordens befolkning i gennemsnit blevet ni år ældre, end den er i dag, fortæller Hilde Jenssen, der er chefporteføljespecialist i Skagen Fondene.

"I 2020 estimerer vi, at der vil være 1 mia. mennesker over 65 år, men det tal vil være fordoblet allerede i 2050. Det betyder, at der er en naturlig, stor efterspørgsel på seniorliv med alt, hvad det indebærer," siger Hilde Jenssen.

En aldrende befolkning er for Skagen Fondene en af de helt store megatrends, som investorer bør tænke ind i deres investeringsunivers.

Det gør Skagen Fondene selv, bl.a. med aktier i Medtronic – en global virksomhed, der bl.a. satser på medicinsk udstyr samt sygdomme, der især rammer ældre som hjertesygdomme og diabetes.

Ejendomme og plejehjem i Tyskland


En anden aktie, der rammer denne megatrenden er Deutsche Wohnen, som Skagen Fondene har liggende i to porteføljer.

"Tyskland er et ganske attraktivt marked, fordi det er det største plejehjemsmarked i Europa med omkostninger på ca. 40 mia. euro hvert år. I dag modtager ca. 2,6 mio. tyskere pleje, og af dem lever ca. 30 pct. permanent i plejehjemfaciliteter," siger Hilde Jenssen som forklaring på, hvorfor ejendomsselskabet Deutsche Wohnen, der også har plejehjemsfaciliteter, kunne være en interessant aktie.

"Den del af befolkningen, der er ældre end 80 år, forventes at vokse med 60 pct. frem mod 2030," siger hun med henvisning til Federal Statistical Offices tal fra 2015.

"Det er ekstremt. Til den tid vil i underkanten af 10 pct. af hele den tyske befolkning være over 80 år. Det er ganske meget, og det er denne aldersgruppe, der er eksponeret mod plejekrævende sygdomme som alzheimers og demens," siger Hilde Jenssen og peger på, at alzheimers ifølge Alzheimer's Association estimeres til at koste 1000 mia. dollar i 2018, hvilket svarer til ca. 1 pct. af det globale bruttonationalprodukt.

Attraktive prissætninger

Men for lige at gøre Deutsche Wohnen færdig, så opererer selskabet på et ifølge Hilde Jenssen "ekstremt fragmenteret marked".

"I Tyskland er der utallige plejehjemsoperatører, hvor de ti største kun udgør 13 pct. af markedet, så der er masser af muligheder her til at vokse gennem konsolidering, og det har Deutsche Wohnen allerede gjort. Selskabet har en stærk balance på et nichemarked. Prissætningen på de aktier, der opererer på dette marked, er attraktive, der er gode udbytter i for hold til andre segmenter inden for fast ejendom," siger chefporteføljespecialisten.

Ifølge Hilde Jenssen er der p.t. meget lille opmærksomhed på den slags aktier, idet transaktionsvolumen i plejehjemssegmentet ligger på 1-3 pct. af den totale transaktionsvolumen på det tyske ejendomsmarked.
"Der er masser af plads til vækst, og Deutsche Wohnen ligger ganske veldisponeret."

ETF til den aldrende befolkning


En aldrende befolkning betyder heldigvis også flere gode år som ældre, hvor man kan håbe, at der for manges vedkommende kommer flere gode år med fritid, forbrug og rejser.

Men skulle man som investor se på den aldrende befolkning fra den mørke side, skal man ifølge Michael Friis Jørgsensen, chefanalytiker i Alm. Brand Markets passe på med at tro, at verden står stille.

"Jo mere teknologisk udvikling, jo sværere bliver det at sige, hvad der vil få gavn af megatrenden. Hvis man køber denne tankegang og eller er enig i, at vi bliver ældre, men vi ikke ved, hvilket tema der vil vinde – det kan være biotek, medicin, robotteknologi, forskning, forbrug og fritid – så ville jeg vælge en ETF (exchange traded fund, red.), der rammer denne megatrend bredt," siger Michael Friis Jørgensen.

Han peger på ETF'en Ishares Ageing Population, der kun investerer i selskaber med over 50 pct. af omsætningen eksponeret mod segmentet 60 år og opefter.

Skulle man alligevel ønske enkeltaktier i porteføljen, nævner han en håndfuld aktieselskaber, der netop henter indtjening på en aldrende befolkning: Juno Therapeutics, Exelixis Inc., Mazor Robotics, Flight Center Travel og Acadia Pharma.

Farmasektoren er en vinder

"En aldrende befolkning er en klokkeklar tendens. Data fortæller, at den fremtidige omsætningsvækst ligger her, men hvilket tema bliver det dominerende? Der er mange drivere, der kan blive den største vinderfaktor. Vi vurderer, at farmasektoren er en vinder, men der kan være andre," siger Michael Friis Jørgensen, der ikke ville sætte sine penge i plejehjemsektoren.

"Der er flere og flere tegn på, at ældre bliver mere aktive og sundere, så de kan blive i deres hjem, til de er 90 år. Hvis de får brug for pleje undervejs, kan robotteknologien til den tid have udviklet sig, så jeg er ikke sikker på, at det er nødvendigt i fremtiden at komme på plejehjem."
Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Bare 22 år og headhuntet til chef: Her er 7-Elevens gulddreng

USA: Håb om lavere selskabsskat trak aktierne op

Anders Holch er nr. 89 på den internationale mode-top

Kæmpelandbrug med 2000 malkekøer konkurs med gæld på 135 mio. kr.

Helle Ib: Hvordan skal man håndtere DF? Ignorere, fryse ude, omfavne, kopiere eller bekæmpe?

Martin Thorborg advarer iværksættere om 16.000 danske selskaber: "Det er fandeme uretfærdigt"

To Venstre-folk trækker sig efter brud på regler om partistøtte

Lille aktie kom i rampelyset på rød dag for C20 - Vestas, Novo og GN i bunden

Mia-eksport skal sikres: Danske jægere må nu skyde vildsvin