Danske Bank: Her er de bedste og værste sektorer lige nu
Seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen, Danske Bank.
Foto: PR
Penge Af
En justering af aktiestrategien hos Danske Bank betyder, at finansaktier og medicinalaktier er rykket frem som de mest attraktive lige nu og derfor ligger med overvægt. Aktier i bl.a. cyklisk forbrug ligger i bunden med undervægt.

"Finans kunne som en af de eneste sektorer melde om stærke regnskaber i alle regioner i den forgange regnskabssæson, og til trods for kursstigninger fremstår sektoren attraktivt værdiansat. Finanssektoren handles til en forward P/E – det vil sige prisen pr. krones forventet indtjening i selskaberne de kommende 12 måneder – på 11,9 i forhold til 16,7 for det generelle aktiemarked. Det er helt efter bogen, at finansaktier handles billigere, men i øjeblikket er forskellen markant større end det historiske gennemsnit," siger Danske Banks seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen.

Han vurderer også at finansaktier vil nyde godt af et øget fokus fremover på renteforhøjelser i USA og Europa.

Forventer rentestigning i december


"Konkret forventer vi i Danske Bank, at den amerikanske centralbank vil hæve renten til december, selv om det ikke er den generelle forventning i markedet. Højere renter løfter bankernes indtjeningsmuligheder, men selv uden stigende renter finder vi sektoren attraktivt, ikke mindst i USA, hvor der er udsigt til stigende udbytter," siger Lars Skovgaard Andersen.

I medicinalsektoren ser han en meget stærk pipeline af nye lægemidler i øjeblikket, og målt på forward P/E ligger sektoren prismæssigt omkring det generelle aktiemarked, selv om den oftest har været prissat markant højere end markedet.

Især biotek

Især biotekaktier er prissat meget lavt i øjeblikket, faktisk den laveste værdiansættelse i næsten 30 år, så den sektor ser også attraktiv ud lige nu.

"Som aktieinvestor er det vigtigt at være investeret i de rigtige sektorer på det rigtige tidspunkt, for der kan være stor forskel på, hvordan afkastet i forskellige sektorer udvikler sig. Det afhænger blandt andet af, hvor vi befinder os i det økonomiske konjunkturforløb, og hvordan sektorerne er prissat i forhold til hinanden," siger seniorstrategen.

Generelt forventer Danske Bank et afkast fra aktier på 5-8 pct. de kommende 12 måneder, og Lars Skovgaard Andersen forventer, at de overvægtede sektorer vil klare sig bedre end markedet generelt.

På samme måde regner banken med at de undervægtede sektorer vil klare sig dårligere end markedet, og det gælder bl.a. visse forbrugsaktier.

Flere tabere end vindere i forbrug


"Biler, underholdning, boligudstyr og dyre mærkevarer er eksempler på cykliske forbrugsgoder, som nyder stor efterspørgsmål i økonomiske opgangstider, og de senere år har cyklisk forbrug oplevet en fantastisk fremgang, båret frem af en høj forbrugertillid især i USA. Det har medført, at aktierne i sektoren ligger til den dyre side, og historisk har vi set, hvordan sektoren underperformer i den sencykliske økonomiske fase, som vi befinder os i nu," siger Lars Skovgaard Andersen.

Netop den sektor er den mest sårbare af alle over for stigende lønninger, som er et tiltagende tema med den lave arbejdsløshed, og samtidig får cyklisk forbrug kraftig konkurrence i omstillingen til mere onlinedrevet handel, vurderer han.

"Det presser sektoren yderligere, og efter vores vurdering byder sektoren på flere tabere end vindere. Derfor undervægter vi cyklisk forbrug, men ser dog positivt på fritid og underholdning, der udgør en del af cyklisk forbrug," siger Lars Skovgaard Andersen. 
Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Prispres skaber frygt hos Vestas' underleverandører

Hedgefonde vil køre Pandora-investorer trætte

It-milliardærs formue skal gå til folk med "gnist i øjet"

Thomas Bernt: Slut med Skats bøllemetoder efter Kasi-Jespers sejr?

Det holder aktiestrategen øje med mandag

Når man tror man bestiller en håndværker og han tilbyder sin krop

Børsen mener: Jernbaneroderiet må stoppe, Ole Birk

Superiværksættere: Vælg dine partnere med omhu eller tab det hele på gulvet

Postkort fra Wall Street: Skattelov er hverken kunst eller færdig