Sådan skal du tænke for at identificere de langsigtede aktievindere
Bæredygtighed er fremtiden, men kritiserede selskaber og sektorer kan sagtens havne i Aberdeen Asset Managements grønne porteføljer, fastslår Cindy Rose fra Aberdeen Asset Management.
Foto: Rodrigo Garrido/Scanpix
Bæredygtighed er vinderopskriften på fremtidens aktiemarked, vurderer Fidelity International.

"Eftersom selskabernes livetider forkortes, og det bliver sværere at identificere vinderne på langt sigt, kan investorerne ikke længere ignorere bæredygtighedsfaktorer," sådan lyder det i et notat fra Paras Anand, investeringsdirektør i Fidelity International.

Ifølge ham er det argumentation for, hvorfor investorerne bør tage højde for bæredygtighedsprincipper ved udvælgelsen af langsigtede aktieinvesteringer.

Fidelity International er en af verdens største kapitalforvaltere og forvalter ca. 274,5 mia. euro (2041 mia. kr.) på vegne af sine kunder.

I notatet "Focus on sustainability" klargør investeringsdirektøren, at det kræver "en udvidet virksomhedsanalyse og flere dedikerede ressourcer til at afdække bæredygtighedsproblemer," hvis investorer skal have en chance for at udpege de bedste investeringer.

"Industrien skal rulle ærmerne op og engagere sig," skriver Paras Anand i notatet, der henvender sig til professionelle investorer.

Lever kun 14 år i 2030

"Ifølge de nuværende prognoser er selskabernes levetider faldet til et historisk lavt niveau på 14 år i løbet af det næste årti, men hvis de monetære forhold begynder at stramme til, vil denne prognose vise sig at være for optimistisk," skriver Paras Anand.

Med andre ord vil selskabernes gennemsnitlige levetid i 2030 ligge på ca. 14 år ifølge Fidelity Internationals prognoser.

"Derfor skal investorer i højere grad til at centrere deres analyser på, hvorvidt selskaberne sørger for at tage sig af alle stakeholders for at vurdere områder af sårbarhed og områder med marginale fordele," lyder det fra Paras Anand.

I den optik kan der ifølge investeringsdirektøren "være en større værdi i en risikoproces, der drives af spørgsmål som medarbejdernes velfærd, corporate governace strukturer, samarbejde med tilsynsmyndigheder og kvaliteten af den finansielle rapportering, der kan afsløre, hvor sårbarheden er."

Holistisk syn på selskaberne

Hos Aberdeen Asset Management har man også stor opmærksomhed på de ansvarlige og grønne investeringer. Cindy Rose, der er chef for de ansvarlige investeringer, forvalter Aberdeen på den konto 1,4 mia. euro (10,4 mia. kr.) – og området er voksende.

"ESG (environment, social and corporate governance) er vigtige faktorer at tage højde for, når man foretager investeringsbeslutninger. Vi ser disse faktorer som en del af en holistisk risikostyring," siger Cindy Rose og tilføjer, at investorer er nødt til at tænke holistisk – ikke i siloer – når de vurderer en investering.

"Vi skal forstå de forskellige omstændigheder i de aktiver, vi investerer i. Vi finder værdi i at sammensætte alle de risici og muligheder, som et aktiv tilbyder, på den måde har vi den mest præcise forståelse af aktivet, inden vi investerer," siger Cindy Rose og tilføjer, at det både hjælper hende og hendes team med at se, "hvor selskabet er i dag, men også i morgen.".

Aktive holdninger til problemerne

Cindy Rose fortæller, at Aberdeen Asset Management sagtens kan investere i sektorer eller selskaber, der af nogle anses som blacklistede, f.eks. mineindustrien.

"Når vi kender risikoen og mulighedsprofilen, vil vi selvfølgelig engagere os stærkt i det pågældende aktiv for at opmuntre selskabet til at styre sine risici bedre og til at udnytte sine muligheder," siger hun og fortæller, at Aberdeen Asset Management bl.a. har investeret i et mineselskab, der havde problemer med arbejdsforholdene, hvilket bl.a. betød skadet omdømme og tab af konkurrencefordele.

Men ved at Aberdeen Asset Managemment havde en aktiv holdning til selskabets problemer bl.a. ved at skubbe på for at få arbejdsforholdene forbedret, beholdt Aberdeen aktien i porteføljen, idet der var synlige resultater ift. de udpegede problemer.

"Investorer er nødt til at bekymre sig om kvaliteten af de aktiver, de investerer i. De skal forstå om et selskab kan forvalte sin virksomhed hensigtsmæssigt, og hvorvidt den har evnen til at identificere, prioritere og håndtere nye risici og muligheder på en konkurrencedygtig facon," siger Cindy Rose.

Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


EU gransker statsstøtte der gør ondt på Mærsk

USA: Ny rekord til Nasdaq efter Fed-chefens tale

Ekspert efter Nordeas databrud: Stadig udfordringer

Medie: Donald Trump erkender at Rusland blandede sig i præsidentvalget

Kina skruer voldsomt ned for sine investeringer i USA

Før regnskabet lander - stabilt kvartal i skyggen af hvidvasksag

Titusinder af TDC-kunder hænger stadig hos konkurrenten

Politisk flertal letter krav til økologisk landbrug i tørken

Aktier: Mærsk, FLS og Genmab holdt C25 i plus