Boligejernes prisfest fortsætter i 2017, men pas på renterne
De københavnske lejligheder er steget med omkring 10 pct. i pris de seneste fem år.
Foto: Scanpix
Penge Af
2016 blev et godt år, for størstedelen af alle danske boligejere. Allerbedst gik det for de københavnske lejlighedsejere. Det viser den netop offentliggjorte boligmarkedsstatistik fra Finans Danmark. 

I alt steg priserne på villaer og rækkehuse med 3,6 pct, på landsplan i 2016, så boligejerne i gennemsnit måtte betale 12.461 kr. pr. kvadratmeter. 

For de københavnske ejerlejligheder lød den gennemsnitlige prisstigning på 9,5 pct. i 2016, hvilket betyder at markedet for fjerde år i oplever prisstigninger i omegnen af 10 pct. 

Gang i København

I løbet af de seneste fem år er kvadratmeterprisen på en københavnsk lejlighed således steget med omkring 13.000 kr. 

Forventningen er at udviklingen fortsætter, men i et lidt mere afdæmpet tempo. 

"Indtil nu har de høje priser ikke holdt køberne væk – tværtimod – og vi forventer, at den gode efterspørgsel fortsætter i 2017. Men det er klart, at træerne ikke vokser ind i prishimlen. Der er grænser for, hvor meget køberne har råd til at betale," siger relationschef i ejendomsmæglerkæden Home Mads Ellegaard med henvisning til at de københavnske lejlighedspriser nu kun er 0,9 pct. under niveau fra toppen i 2006 – selv når inflationen fratrækkes. 

Hos Nykredit forventer boligmarkedsanalytiker Jakob Isaksen, at de københavnske ejerlejligheder stiger med omkring 8 pct. i pris i år. Stigende renter kan dog få betydning

Hold øje med renterne 

"En lang periode med kraftige prisstigninger gør det mere sandsynligt, at man løber ind i en periode, hvor priserne ikke stiger nær så meget, flader ud eller ligefrem falder. Efterspørgslen daler simpelthen, fordi færre vil og kan betale prisen," skriver han i en kommentar.

Det er særligt de lave renter, der har sikret udviklingen i byerne, forklarer cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian. 

"At priserne i bykernerne er steget så meget som tilfældet har været over de seneste år, skal ses i lyset af, at renterne har været ekstremt lavt. Det er de fortsat. Men den dag, hvor renterne stiger mere end marginalt kan vi meget vel komme i en situation, hvor køberne skubbes endnu længere væk fra de dyre byer," skriver han.

Også hos Arbejdernes Landsbank peger cheføkonom Signe Roed- Frederiksen på risikoen ved de stigende renter. 

"Nationalbankens analyser har vist, at det Københavnske ejerlejlighedsmarked er mere rentefølsomt end huspriserne i resten af landet. Det betyder også at det er mere sårbart overfor kommende rentestigninger. Med vækst og inflation på vej opad globalt, er det sandsynligt, at vi kommer til at se højere realkreditrenter herhjemme i år. Derfor skal man som boligkøber holde sig for øje, at boligpriserne ikke automatisk vil fortsætte i vejret, men at der også er mulighed for fald. I særdeleshed på det Københavnske boligmarked," skriver hun.


Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Transportfirma har fuld fart mod børsen

LA lover skattelettelser for mindst 8 mia

"Det er ikke for sjov, når man sidder søndag nat med hele ledelsen og er klar til at lukke hele butikken ned"

Børsen mener: Gazellerne viser vej for den offentlige sektor

Ejere af lejligheder må se langt efter nyt håndværkerfradrag

To milliardhandler kollapsede i sidste øjeblik: "For helvede de har ikke pengene"

Bitcoin har haft et eventyrligt 2017 - men hvad køber man, hvor køber man og kan det blive ved?

Hæver 200 mio: Vi vil sikre os noget at leve af resten af livet

Det holder investeringsøkonomen øje med