Aktier: Dunder fra Trump kan tage pusten fra Novo og C20
Lars Fruergaard Jørgensen, topchef i Novo Nordisk.
Foto: Free/Novo Nordisk
Penge Af
Selv om onsdagens pressemøde med Donald Trump ikke gav nyt i forhold til hans syn på den økonomiske politik, så vil en række udtalelser om medicinalsektoren fra den kommende amerikanske præsident kunne presse flere selskaber herhjemme i torsdagens indledende aktiehandel.

På onsdagens pressemøde, der var Donald Trumps første officielle pressemøde siden valgsejren i november, varslede republikaneren blandt andet et opgør med priserne og budprocesserne i medicinalindustrien, og det er i udgangspunktet en negativ nyhed for især Novo Nordisk.

Flere af den danske insulingigants konkurrenter oplevede onsdag dyk i aktiekurserne efter meldingen fra Donald Trump, mens de amerikanske aktieindeks efter udsving i begge retninger endte med at slutte tæt på uændret i forhold til dansk børslukketid klokken 17.

FUTURES FALDER

Torsdag morgen ser stemningen ud til at være negativ, idet amerikanske aktiefutures siver med omkring 0,2 pct., mens de tyske af slagsen dykker i samme størrelsesorden.

- Trumps pressekonference kom primært til at handle om den lækkede rapport om Ruslands angivelige indsamling af kompromitterende oplysninger om Trump og Clinton. Dermed var der ikke meget nyt om Trumps økonomiske politik og graden af finanspolitiske lempelser, skriver Handelsbanken i en morgenrapport.

- Dog talte han dunder mod medicinalindustrien, hvilket ramte medicinalaktierne i USA i går og i Japan her til morgen og måske også vil ramme danske Novo Nordisk. Han gentog også løftet om at pålægge en skat på virksomheder, som flytter produktion ud af USA, fortsætter banken.

Onsdag faldt Novo Nordisks amerikanske børsnotering med lidt mere end 1 pct., og torsdag kan den danske notering dermed også blive presset, efter at medicinalaktien sluttede gårsdagen 0,5 pct. højere til 255,30 kr.

Et andet medicinalselskab, der kan mærke negative effekter af pressemødet, er Lundbeck. Onsdag lukkede Lundbeck-aktien ellers i det højeste niveau nogensinde med en kursstigning på 0,6 pct. til 304,50 kr., men torsdag kan det blive svært at fortsætte rekordjagten med tanke på udsigterne for hele farmasektoren.

OGSÅ BIOTEK KAN BLIVE RAMT

Det er dog ikke kun medicinalindustrien, som kan blive ramt i torsdagens aktiehandel. Ifølge Lars Skovgaard Andersen, aktierådgiver i Danske Bank, er der også mulighed for negative nyheder til biotek-sektoren.

- Vi tror, at investorerne højst sandsynligt vil vurdere det her som mere negativt for europæisk farma, for der er usikkerhed om, hvad Donald Trump mener: Er han ude efter udenlandske selskaber, eller amerikanske der outsourcer? Det kan give et pres, siger Lars Skovgaard til Ritzau Finans.

- Vi tror også, at biotek-aktierne, der har en større følsomhed generelt, kan blive mere presset, tilføjer Lars Skovgaard.

Onsdag sluttede biotek-aktier som Genmab og Bavarian Nordic henholdsvis 0,3 pct. højere i 1291 kr. og 2,0 pct. lavere i 289 kr.

ISS HAR FÅET KONKURRENTNYT

Blandt de resterende danske eliteaktier, hvis samlede indeks - C20 Cap - onsdag endte 0,8 pct. højere i 1038,50, kan der komme fokus på ISS, da selskabets franske konkurrent Sodexo er kommet med tal for første kvartal.

Selskabet kom ud af perioden med en negativ organisk vækst på 1,5 pct. Det var dog blandt andet som følge af et svært sammenligningsgrundlag, og Sodexo fastholder også forventningerne til hele året, der hedder en vækst på 3 pct. ISS, som onsdag steg 0,2 pct. til 236,80 kr., kommer med regnskab 23. februar.

Chr. Hansen havde onsdag en god dag med en stigning på 5,1 pct. til 408,40 oven på sit stærke regnskab for første kvartal, hvor den organiske vækst var markant højere end ventet.

Siden har finanshuset ABG Sundal Collier løftet kursmålet for aktien til 420 kr. fra 399 kr., mens anbefalingen fortsat lyder "hold".

Fra finanssektoren har Danske Bank, som faldt med 0,2 pct. til 218,10 kr., fået hævet kursmålet hos finanshuset Arctic, så det nu lyder på 220 kr. mod tidligere 196 kr. Anbefalingen er stadig "hold".

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Goboat-drengene bader i succes: Vil være førende i hele verden

JP Morgan: Selv det negative scenarie ser godt ud for Genmab

Novo Nordisk kombinationsmiddel slår rivaler i nyt forsøg

Nye takster: 11.500 kr. for at køre for stærkt i Frankrig

Den folkelige Volvo er tilbage

Tre ud af fire danske medicinalchefer er bekymret for prispres

Skynd dig at oplev Kroatiens uopdagede ø

Afkast på flere hundrede procent? Det har ejerlejligheder leveret siden 1992

Det vigtigste for dine aktier i ugen der kommer