Markeder Af
Bløde toner fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ventes torsdag at inspirere de danske obligationshandlere til at sende obligationskurserne op og renten ned.

Den amerikanske centralbank fastholdt onsdag aften som ventet renten og var derudover overraskende blød i sine udmeldinger om såvel rente- som inflationsudsigter. Fra at have signaleret fire renteforhøjelser i år ved sit møde i december ser centralbankens beslutningstagere nu kun grund til at hæve renten to gange i løbet af 2016.

"Med nedjusteringen af udsigterne til antallet af renteforhøjelser og det overordnede bløde budskab har Fed tilsyneladende rettet sig ind og viser nok engang, at de finansielle markeder har en stor magt over Feds laden og gøren," skriver cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken i en kommentar.

Det amerikanske obligationsmarked kvitterede onsdag aften hurtigt for, at centralbankens udmeldinger er blevet blødere. Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation faldt i minutterne derefter med 7 basispoint til 1,92 pct., og den nedadgående kurve fortsætter torsdag morgen i Asien, hvor renten er bakket til 1,89 pct. Det er 10 basispoint lavere end niveauet ved dansk børslukketid onsdag.

Samtidig er der grund til at tro, at rentemeldingen også får en vis effekt i Europa.

Jes Asmussen fra Handelsbanken vurderer således, at Federal Reserve med sin lempeligere pengepolitik i år vil gøre det sværere for Den Europæiske Centralbank at sætte skub i økonomien. Det skyldes, at dollar efterfølgende er svækket på bekostning af euro, hvilket alt andet lige koster konkurrencekraft i Europa.

"Det kan således øge presset på ECB for at finde på yderligere alternative lempelser," skriver Jes Asmussen.

Hos Danske Bank peger analytiker Mikael Olai Milhøj på, at uroen på de finansielle markeder og svagere amerikanske nøgletal har medvirket til, at centralbanken er blevet mere forsigtig.

Samtidig er inflationen fortsat meget lav. Banken skar sin prognose for inflationen til 1,2 pct. i år fra den seneste forventning på 1,6 pct., mens forventningen til kerneinflationen blev fastholdt på 1,6 pct. Først i 2018 vurderer Federal Reserve, at målet om en kerneinflation på 2 pct. vil nås.

"Da den amerikanske centralbank signalerer to rentestigninger i år, er det ikke udelukket, at den næste rentestigning kan komme til juni - men det vil afhænge af den faktiske dataudvikling. Den bløde tone viser, at den amerikanske centralbank hellere vil vente med at sætte renten op end at stramme for hurtigt," vurderer Mikael Olai Milhøj.

Herhjemme faldt renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation torsdag med 4 basispoint til 0,58 pct.

Ud over den amerikanske rentemeddelelse skal markedet torsdag eftermiddag fordøje en ny stribe amerikanske nøgletal for udviklingen i betalingsbalancen og Philadelphia Fed-indeks, ledende indikatorer samt de ugentlige tal for nytilmeldte ledige.

Fra eurozonen kommer der nyt om handelsbalancen, produktionen i bygge- og anlægssektoren samt en endelig opgørelse over forbrugerpriserne i februar.

/ritzau/FINANS

Følg Børsen på Facebook
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Fransk storbank skovler penge ind på leasingbiler

Ny direktør i Jensens Bøfhus: Problemerne motiverer mig

Her er Ryanairs skjulte valutafinte

Aktier: Dow Jones dykkede - Nasdaq i ny rekord

Mystik om cypriotisk investor i Black Swan

Tyske Flixbus vil køre for tre mio danskere

Fintech-iværksættere jagter danske banker til ny leasingplatform

Trumps svigersøn: Jeg samarbejdede ikke med Rusland

Skibsbranche efter havnekrig på Fyn: Opgavetyveri findes over hele landet