Norsk oliefond på vej med bandlysning af flere aktier
Johan H. Andresen er formand for det etiske råd, der rådgiver om, hvilke investeringer den norske oliefond må investere i. I år regner han med at finde flere syndere.
Foto: Scanpix
Den norske oliefond har i forvejen 66 firmaer på sin liste over aktier, den af etiske grunde ikke vil købe, og snart bliver der formentlig skrevet flere selskaber i den sorte bog.

Den norske regering har nemlig givet mandat til, at gigantfonden heller ikke skal investere i virksomheder, der udleder "klimaforandrende gasser." Det skriver Reuters.

I forvejen talte listen blandt andet firmaer, der arbejder med produktion af atomvåben, tobak og landminer. Se listen over de 66 firmaer via linket i højre side.

"Korruption er reglen"

Og det etiske råd bag fonden vil i det hele taget intensivere arbejdet, lyder det fra formand Johan H. Andresen.

"De fleste korruptionssager ser vi i industrierne forsvar, telekommunikation og energi. De tre sektorer virker til at holde os meget travlt beskæftiget," siger Johan H. Andresen.

"Vi har været specielt overrasket over, hvad vi har set i våbenindustrien. Det ser ud til, at fravær af korruption var undtagelsen og ikke reglen."

Stiller ikke spørgsmål

Norges oliefond er i skrivende stund på 5584 mia. danske kroner. Midlerne er sat i 61,2 pct. aktier, 35,7 pct. obligationer og 3,1 pct. fast ejendom. Fonden blev stiftet i 90'erne med midler fra Norges store olie- og gasindtægter fra Nordsøen.

Fondens ophav taget i betragtning kan det synes en smule paradoksalt, at den nu vil gå uden om virksomheder, der f.eks. udleder for mange fossile brændstoffer.

"Vi involverer os ikke i politik og stiller derfor ikke spørgsmålstegn ved kriterierne," siger Johan H. Andresen.

"De kriterier, politikerne giver os, følger vi."
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Chefstrateg om ulmende handelskrig: "Vi er måske ved det mest sprængfarlige punkt nu"

Hilde Jenssen går til Nordea Asset Management

Ny Fed-boss gør op med Yellen: "Det er positivt med en mere direkte centralbankchef"

Efter store tab: Topchef forlader Lars Larsen-selskab - og Larsen stopper selv som formand

Nordea med nyt risikabelt lån med 30 års afdragsfrihed - boligejere sparer 2760 kr. hver måned

Fagboss nedtoner risiko for storkonflikt: KL bevæger sig på lønkrav

Helge Larsen er tosset med lakseaktier: Opturen vil fortsætte i flere år

FLS-finansdirektør: Sådan rammes vi af Trumps told

"Det er selvfølgelig ikke godt nok," siger First North-chef efter kun 15 børsnoteringer på 13 år