Aktier: Positiv stemning løfter Mærsk sammen med C20
Foto: Scanpix
Markeder Af
De positive takter fra morgenstunden holder ved på det danske aktiemarked onsdag middag, hvor en større optimisme i markedet er med til at løfte blandt andre aktierne i A.P. Møller-Mærsk.

Ved middagstid ligger det ledende danske C20 Cap-indeks 0,5 pct. højere i 1012,33. Stigninger er dog aftaget lidt, efter at det onsdag morgen lagde til land med en stigning på 1,3 pct.

Den positive stemning gør sig samtidig gældende på de omkringliggende aktiemarkeder i Europa. Det skyldes primært tirsdagens stærkt positive ISM-måling for den amerikanske industri, der måler indkøbschefernes forventninger, vurderer Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver hos Nordea.

 "Aktivitetstallet var bedre end ventet blandt investorerne og viser, at det ikke står så slemt til, som flere havde frygtet. Det har markederne reageret på i form af en bedre stemning og større risikovillighed," siger han til Ritzau Finans.

Nordeas senioraktierådgiver nævner samtidig, at det danske aktiemarked også generelt er inde i en god gænge i øjeblikket. Man skal således tilbage til onsdag i sidste uge for at finde seneste handelsdag, hvor det danske eliteindeks lukkede i negativt terræn.

"Den positive stemning er noget, som for eksempel Mærsk nyder godt af. Der er ikke nogen større nyheder ude om selskabet, men det er lige præcis en af de aktier, som virkelig er blevet trykket ved negativ stemning," forklarer Jesper Bamberger.

BILLIG MÆRSK-AKTIE


Over en længere periode har den faldende oliepris således lagt pres på aktierne i det lyseblå konglomerat. Onsdag er der atter tale om prisfald for den sorte råvare, men på trods af det stiger Mærsk målt på B-aktien 2,7 pct. til 9215 kr.

"Mærsk rammes på mange fronter, men prissætningen er så lav, at flere formentlig kan se en god mulighed i at købe op i aktien. Vi vurderer, at når vi kommer over på den anden side og ser en bedring på nogle af de parametre, som påvirker Mærsk, så kan den hurtigt stige," lyder det fra Nordeas senioraktierådgiver.

I toppen af det danske eliteindeks har flere finansaktier også lagt sig til rette onsdag middag, hvor Nordea stiger 2,4 pct. til 70,65 kr., Jyske Bank løfter sig 2,4 pct. til 305,70 kr., og Danske Bank tager et hop på 0,8 pct. til 191,70 kr.

"Jeg synes, at det er et sektorfænomen, vi ser. Finansaktierne er dem, som stiger mest rundt om i Europa i dag. Det er også en sektor, som er blevet straffet rigtig hårdt, hvor der har været frasalg, og hvor der nu igen er en købsinteresse," påpeger Jesper Bamberger.

ISS FALDER EFTER REGNSKAB


Blandt eliteaktierne har servicekoncernen ISS onsdag morgen præsenteret sit regnskab for fjerde kvartal af sidste år, der generelt viste sig at være bedre end ventet blandt analytikere i markedet.

 Selskabet nød fra markedsåbningen godt af sit forslag om at udlodde et højere end ventet udbytte og forventningen til fortsat fremgang i indeværende år på trods af modvind fra den økonomiske udvikling generelt.

Den indledende stigning på 2,1 pct. for ISS-aktien er dog vendt på hovedet onsdag middag, og i stedet falder serviceselskabet 1,2 pct. til 239,40 kr.

Tirsdag var det høreapparatproducenten William Demant Holding, som var på banen med sit årsregnskab. Det blev taget godt imod af investorerne, og siden har både Jefferies og Credit Suisse løftet deres kursmål for aktien.

For begge finanshuse er der dog tale om mindre justeringer. Hos Jefferies er kursmålet nu 620 kr. mod tidligere 606 kr., mens Credit Suisse har sat et mål på 595 kr. mod tidligere 560 kr. for William Demant Holding, der onsdag middag falder 0,3 pct. til 603 kr.

BRYGGERIAKTIE SKUMMER FLØDEN

Uden for eliteindekset stiger Royal Unibrew 1,5 pct. til 285 kr., efter at landets næststørste bryggeri kom ud af 2015 med en øget bundlinje. I 2016 forventer selskabet fortsat vækst, lyder det fra ledelsen.

Også Alm. Brand er i søgelyset ovenpå sit regnskab for 2015, der viser, at forsikringskoncernen landede et overskud før skat på 652 mio. kr. sidste år og udlodder samlet 920 mio. kr. via et tilbagekøbsprogram og et samlet udbytte på 3 kr. per aktie. Efter regnskabet stiger Alm. Brand 2,3 pct. til 44 kr.

Slutteligt har onsdagens årsregnskab fra rederiet Norden understreget, at selskabets forretning står på to ben. Det ene vakler. Det andet er solidt plantet i jorden.

Hvor tørlastdivisionen således er presset af et historisk ringe marked, leverede Norden et rekordresultat i tankdivisionen. Kigges der ind i indeværende år venter Norden, at tørlastmarkedet fortsat vil være præget af lav efterspørgsel, mens tankdelen ventes at fortsætte den positive udvikling - om end det måske ikke bliver i samme størrelsesorden som i 2015. Norden-aktien falder onsdag middag 2,0 pct. til 100 kr.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Spar Nord åbner banken radikalt - og de mener det!

Arbejdsgivere opsplitter tilbud til offentligt ansatte

Hightech-Mercedes med personlig assistent

Martin Thorborg: "Jeg kan bare huske, hvad der skete i år 2000, og jeg har en fandens dårlig mavefornemmelse efterhånden"

FOA-formand: Arbejdsgivere splitter tilbud op

Chanel hylder håndværket ved eksklusivt modeshow

Helle Ib: Derfor er knasterne store i OK-strid

Hotel Hafen: Hyggelig indretning og central placering i havnebyen Flensborg

Tæt på en stor cocktailbirolle