Aktier: Mærsk i front men smæk til NKT og Rockwool
Stigende oliepriser trak Mærsk i front.
Foto: Scanpix
Markeder Af
De danske aktier var i forrygende form fredagen igennem, hvor de positive takter fra torsdag fortsatte.

Det danske eliteindeks, C20 Cap, steg med 1,6 pct. til 992,57, og 18 ud af 20 elitepapirer var i plus. Samlet set over ugen gik indekset frem med 3,1 pct.

Uden for C20-indekset tiltrak de regnskabsaktuelle selskaber Rockwool og NKT sig dog negativ opmærksomhed efter skuffende meldinger i årsregnskaberne for 2015.

De positive europæiske markeder skulle dels ses i lyset af den positive vending på det amerikanske aktiemarked torsdag, der var drevet af olieprisen. Forventningen om, at der kan komme noget konkret og positivt ud af G20-topmødet i Shanghai fredag og lørdag, var også med til at sikre de positive takter. Det vurderer Mikkel Duus Hansen, aktieanalytiker i Spar Nord.

"En masse centralbankchefer og andre har sagt de rigtige ting op til mødet, men indtil videre har det bare været ord. Der er en forventning og et håb om, at de kan vise en form for handlekraft og komme med nogle udmeldinger, der kan sparke noget tillid og tro på vækst ind hos investorerne," siger han til Ritzau Finans.

NKT skuffede forventningerne

Industriselskabet NKT Holding aflagde årsregnskab for 2015 før børsåbningen fredag. Regnskabet viste jævne tal og viste fremgang for såvel omsætning som driftsindtjening, mens forventningerne for 2016 skuffede.

For indeværende år venter selskabet en EBITDA-margin på niveau med 2015, hvor den blev 9,4 pct.

Selskabets forventninger til rengøringsdivisionen Nilfisk-Advance er en organisk salgsvækst på 0-5 pct. og en operationel EBITDA-margin på 10-11 pct., mens der for NKT Cables ventes en negativ organisk vækst på omkring 5 pct. og en operationel EBITDA-margin på 8-9 pct.

NKT-aktien endte 9,4 pct. lavere i 349,10 kr. fredag.

Rockwools prognose svag


Stenuldsproducenten Rockwool afleverede også årsregnskab fredag, men her var meget af spændingen allerede fjernet, idet selskabet afleverede selve hovedtallene i forbindelse med en opjustering af forventningerne i januar.

Heller ikke Rockwools prognose kunne dog følge med markedets forventninger. Selskabet venter selv en svagt positiv omsætningsstigning i lokal valuta i 2016. EBIT-marginen for 2016 ventes at blive "mindst" 8,5 pct. før fratrædelsesomkostninger på anslået 10 mio. euro. Rockwools B-aktie dykkede med 4,5 pct. til 975 kr.

Mærsk flot forrest i C20

Blandt eliteselskaberne var der særligt positive takter for Mærsk-aktierne, der placerede sig i toppen af indekset i lyset af de stigende priser på Nordsøolien, der viste fremgang for tredje handelsdag i træk. Så gjorde det ikke så meget, at det tungt pressede marked for containerfragt fortsat viste svaghedstegn.

I denne uge faldt det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der dækker over priserne på ruter fra Shanghai til hele verden, herunder de tunge Asien/Europa-ruter, således med 3,9 pct.

Mærsk B-aktien landede 5,1 pct. højere i 8760 kr.,

Chemometec opjusterer igen


Chemometec, der laver udstyr til celletælling og -analyse gjorde status for første halvår af regnskabsåret 2015/16, og endnu en gang kunne selskabet skrue op for forventningerne til hele året. Forventningerne blev ellers også opjusteret i januar. Omsætning og driftsresultat viste markant fremgang.

For hele 2015/16 venter selskabet nu en omsætning på 78-82 mio. kr. samt et driftsresultat (EBITDA) på 19-25 mio. kr. Tidligere lød forventningerne til de to poster på henholdsvis 75-80 mio. kr. og 17-22 mio. kr.

Aktien steg 3,8 pct. til 41,30 kr.

Tøjkoncernen Stylepit afleverede også halvårsregnskab. Det var nok det sidste som børsnoteret, da selskabet har anmodet fondsbørsen om at blive afnoteret.

Stylepit-aktien steg med 7 pct. til 0,20 kr. efter et regnskab, der viste pæn fremgang på driften og et stærkt faldende underskud.

Strategic Investments aflagde også regnskab fredag, og selskabet oplyste, at det venter et afkast i 2016 på 15 pct. Det stemmer overens med selskabets langsigtede målsætning. Aktien landede uændret i 0,76 kr.

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Analytiker: Stærke Novo-resultater vil løfte aktien

Helle Ib: Jarlov har været det sorte får i blå blok

Mens du sov: Nyhed sender Novo Nordisks amerikanske aktie i vejret

Det skriver medierne: Fire kapitalfonde i kamp om Tigerkæden

Novo-studie: Nyt produkt slår eget og konkurrentens

Kina: USA's handelspolitik vil gå ud over amerikanerne selv

Det sker i dag: Løkke skal igen til Dronningen efter minister-exit

Mens du sov: Trump beordrer stop for splittelse af asylfamilier

Løkke rykker hurtigt: Rasmus Jarlov er ny erhvervsminister