Aktier: Rekordordre trak Vestas til tops
Vestas lukkede i toppen af C20 sammen med Novo Nordisk.
Foto: PR
Markeder Af
Det danske aktiemarked skød op fra start i tirsdagens handel og så sig aldrig tilbage takket været flere positive nyheder fra de børsnoterede selskaber.

Facit for det ledende C20 Cap-indeks blev en marginal stigning på 0,01 pct., og dermed lukkede indekset i 984,93. Værd at bemærke var det, at den positive udvikling på det danske aktiemarked gik imod den generelle strøm i udlandet, pointerer senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea over for Ritzau Finans.

"Det er selskabsnyheder, der trækker det danske aktiemarked lidt op, og som også kører solo i forhold til resten af Europa," siger Jesper Bamberger med henvisning til, at flere af de europæiske aktiemarkeder lå til fald ved dansk børslukning.

1 GW i Norge

Blandt de danske eliteselskaber kunne Vestas bekræfte, at vindmølleproducenten har sikret sig en fast og ubetinget aftale vedrørende en gigantiske ordre på 1001 megawatt (MW) til seks forskellige vindparker i Norge.

Ordren er på 30 styk V112-3,45 MW-møller og 248 styk V117-3,45 MW-møller, der alle er optimeret til 3,6 MW, så den samlede kapacitet løber op i 1001 MW. Det er dermed også den absolut største ordre i Vestas' historie.

Oven på nyheden blæste der positive vinde om Vestas-aktien, som endte 1,8 pct. højere i 458,90 kr.

Fra finanssektoren kom Jyske Bank med regnskab for 2015, hvor der dog ikke var meget spænding i forhold til resultaterne, da de allerede var blevet oplyst i januar.

Jyskes aktietilbagekøb

Nyt var det dog, at Jyske Bank forhøjer sit aktietilbagekøbsprogram med 250 mio. kr. til 750 mio. kr. Der bliver samtidig foreslået et udbytte på 5,25 kr. Desuden kunne Jyske Bank fortælle, at der har været godt gang i boliglånet i 2015 efter fusionen med BRFkredit.

Silkeborg-baserede Jyske Bank endte 0,4 pct. højere i 301,90 kr.

I en anden del af finanssektoren fik Nordea sænket sin anbefaling af finanshuset Carnegie. Den lyder nu på "sælg" fra tidligere "hold", fremgik det af data fra Bloomberg News. Samtidig blev kursmålet skåret til 59,73 kr. mod tidligere 68,12 kr. for Nordea-aktien, der lukkede 0,7 pct. lavere i 67,65 kr.

Medicinalgiganten Novo Nordisk endte 1,8 pct. højere i 354,50 kr., efter at selskabet havde præsenteret flotte testresultater med sin nye langtidsvirkende GLP-1-analog, Semaglutid, og derudover fremlagde gode resultater fra det andet af to studier, der blev udført for at påvise fordele med selskabets nye langtidsvirkende insulin, Tresiba.

Mærsk i bunden

I den modsatte ende af eliteindekset var der derimod fald til A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie endte 1,6 pct. lavere i 8390 kr.

"Mærsk kører lidt ned på grund af de faldende oliepriser," konstaterer Jesper Bamberger fra Nordea med henvisning til, at oliepriserne tirsdag tog et nyt fald.

Uden for eliteindekset var der fokus på allergivirksomheden ALK-Abelló, der sent mandag meddelte, at man tog afsked med den nu forhenværende topchef, Jens Bager.

Ifølge bestyrelsesformand Steen Riisgaard, der er fungerende topchef, indtil en ny mand er fundet, skal selskabet bruge en mere kommercielt og markedsorienteret topchef til at føre selskabet videre.

ALK-Abelló endte tirsdag 2,2 pct. højere i 994 kr.

Blandt sidepapirerne var der også en række ændrede kursmål, idet forsikringsselskabet Topdanmark fik sænket kursmålet hos HSBC til 181 kr. fra 206 kr. Storbankens anbefaling af forsikringsaktien er dog fortsat "køb". Topdanmark endte 1,2 pct. højere i 155 kr.

For medicinalselskabet Lundbeck var det Deutsche Bank, som løftede kursmåletet til 270 kr. fra 238 kr., idet analytikerne "ser større potentiale" i aktien. Anbefalingen af aktien, der endte 2,1 pct. højere i 255 kr., er stadig "køb".

/ritzau/FINANS

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerDer bliver ild i køb, salg og fusion i 2018

Sponsoreret af
Børsen Konference

Forsiden lige nu


Rørbye Rønn: "Selv hvis du fjernede alt administration i DR, ville det ikke række ret langt"

Analyse: Torben Jensens desperate salgstale

Teknisk analyse: Hold dig fra Ripple og vær varsom med Bitcoin

Aktie-status: Bavarian Nordic topper i rødt C25

Ny ferielov æder over en tredjedel af Løkkes arbejdsudbud

Debat: Er børsnotering for dyrt, så gør det selv

Realkredit Danmark kan se enden på de negative boligrenter

Skulderklap sender Zealand Pharma til vejrs - potentialet i vores produkter er stort, siger direktøren

Jobfest tæt på historisk rekord: "Jeg lægger hovedet på blokken"