Aktier: Rekordordre trak Vestas til tops
Vestas lukkede i toppen af C20 sammen med Novo Nordisk.
Foto: PR
Markeder Af
Det danske aktiemarked skød op fra start i tirsdagens handel og så sig aldrig tilbage takket været flere positive nyheder fra de børsnoterede selskaber.

Facit for det ledende C20 Cap-indeks blev en marginal stigning på 0,01 pct., og dermed lukkede indekset i 984,93. Værd at bemærke var det, at den positive udvikling på det danske aktiemarked gik imod den generelle strøm i udlandet, pointerer senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea over for Ritzau Finans.

"Det er selskabsnyheder, der trækker det danske aktiemarked lidt op, og som også kører solo i forhold til resten af Europa," siger Jesper Bamberger med henvisning til, at flere af de europæiske aktiemarkeder lå til fald ved dansk børslukning.

1 GW i Norge

Blandt de danske eliteselskaber kunne Vestas bekræfte, at vindmølleproducenten har sikret sig en fast og ubetinget aftale vedrørende en gigantiske ordre på 1001 megawatt (MW) til seks forskellige vindparker i Norge.

Ordren er på 30 styk V112-3,45 MW-møller og 248 styk V117-3,45 MW-møller, der alle er optimeret til 3,6 MW, så den samlede kapacitet løber op i 1001 MW. Det er dermed også den absolut største ordre i Vestas' historie.

Oven på nyheden blæste der positive vinde om Vestas-aktien, som endte 1,8 pct. højere i 458,90 kr.

Fra finanssektoren kom Jyske Bank med regnskab for 2015, hvor der dog ikke var meget spænding i forhold til resultaterne, da de allerede var blevet oplyst i januar.

Jyskes aktietilbagekøb

Nyt var det dog, at Jyske Bank forhøjer sit aktietilbagekøbsprogram med 250 mio. kr. til 750 mio. kr. Der bliver samtidig foreslået et udbytte på 5,25 kr. Desuden kunne Jyske Bank fortælle, at der har været godt gang i boliglånet i 2015 efter fusionen med BRFkredit.

Silkeborg-baserede Jyske Bank endte 0,4 pct. højere i 301,90 kr.

I en anden del af finanssektoren fik Nordea sænket sin anbefaling af finanshuset Carnegie. Den lyder nu på "sælg" fra tidligere "hold", fremgik det af data fra Bloomberg News. Samtidig blev kursmålet skåret til 59,73 kr. mod tidligere 68,12 kr. for Nordea-aktien, der lukkede 0,7 pct. lavere i 67,65 kr.

Medicinalgiganten Novo Nordisk endte 1,8 pct. højere i 354,50 kr., efter at selskabet havde præsenteret flotte testresultater med sin nye langtidsvirkende GLP-1-analog, Semaglutid, og derudover fremlagde gode resultater fra det andet af to studier, der blev udført for at påvise fordele med selskabets nye langtidsvirkende insulin, Tresiba.

Mærsk i bunden

I den modsatte ende af eliteindekset var der derimod fald til A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie endte 1,6 pct. lavere i 8390 kr.

"Mærsk kører lidt ned på grund af de faldende oliepriser," konstaterer Jesper Bamberger fra Nordea med henvisning til, at oliepriserne tirsdag tog et nyt fald.

Uden for eliteindekset var der fokus på allergivirksomheden ALK-Abelló, der sent mandag meddelte, at man tog afsked med den nu forhenværende topchef, Jens Bager.

Ifølge bestyrelsesformand Steen Riisgaard, der er fungerende topchef, indtil en ny mand er fundet, skal selskabet bruge en mere kommercielt og markedsorienteret topchef til at føre selskabet videre.

ALK-Abelló endte tirsdag 2,2 pct. højere i 994 kr.

Blandt sidepapirerne var der også en række ændrede kursmål, idet forsikringsselskabet Topdanmark fik sænket kursmålet hos HSBC til 181 kr. fra 206 kr. Storbankens anbefaling af forsikringsaktien er dog fortsat "køb". Topdanmark endte 1,2 pct. højere i 155 kr.

For medicinalselskabet Lundbeck var det Deutsche Bank, som løftede kursmåletet til 270 kr. fra 238 kr., idet analytikerne "ser større potentiale" i aktien. Anbefalingen af aktien, der endte 2,1 pct. højere i 255 kr., er stadig "køb".

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerMini MBA: Klassens frække dreng er blevet mainstream

Sponsoreret af
Aros Business Academy

Forsiden lige nu


Løkke rykker hurtigt: Rasmus Jarlov er ny erhvervsminister

Topchef Casper Henningsen: "Ja, jeg har fejlet ad helvede til"

Dansk svinegigant vil på børsen til oktober

Aktier: Netflix, Facebook og andre tech-aktier sender USA i plus

Jens Klarskov efter fratrædelse: "Der sker mange mærkelige ting"

"Vi har lavet en aftale, der er gensidig med Jens, hvor det er tid til, at han stopper"

Helle Ib: Mikkelsen-exit er dårlig timing for Løkkes regering

Barclays: Oliepris kan kollapse senere i år

MHI Vestas-chef udfordrer ærkerival med kæmpemølle