Danske aktier buldrer frem i dag: Største hop siden 2011
Markeder Af
Store stigninger til A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk og Danske Bank sikrer en meget stor fremgang i det danske C20 Cap-indeks, der mandag middag har kurs mod en af de bedste dage nogensinde.

Det danske eliteindeks stiger med 4,4 pct. til 945,24, og holder niveauet dagen ud, vil der være tale om det største hop på én dag, siden indekset så dagens lys i november 2011. Over hele 2016 er de danske eliteaktier stadig nede med 9 pct.

Ifølge Martin Munk, som er senioraktierådgiver i Jyske Bank, skyldes mandagens fremgang blandt andet, at de amerikanske forbrugere har svinget deres betalingskort lidt oftere end forventet i januar.

- Fredag så vi gode detailsalgstal fra USA, der overraskede positivt. Og jeg tror egentlig, at investorerne har gået og ventet på, at se et positivt nøgletal. Det får selvfølgelig ikke usikkerheden, vi har set i år, til at gå væk, men vi har brug for at se, at tallene ikke skuffer, siger Martin Munk.

KINA ATTER I FOKUS

Fra det kinesiske er der også kommet nøgletal mandag morgen, der viste et fald i både import- og eksporten, som dykkede henholdsvis 14,4 pct. og 6,6 pct. i januar på årsbasis.

Hvis man skal se på noget positivt i tallene, var faldet størst i mængden af varer, der bliver importeret til Kina, og derfor vil eksporten bidrage til væksten i bruttonationalproduktet, BNP.

- Tallene er af mere blandet karakter, men de understøtter væksten i den kinesiske BNP, siger Martin Munk fra Jyske Bank.

Derudover peger han på det positive i, at chefen for den kinesiske centralbank, Zhou Xiaochuan, i weekenden har været ude og sige, at der ikke er udsigt til en længere svækkelse af den kinesiske yuan, som løbende er blevet devalueret i løbet af det seneste halve år.

Derudover afviste han ifølge Jyske Bank, at man vil indføre kapitalkontrol hos bankerne, som det ellers har været fremme på rygtebasis.

- Det har generelt beroliget markedet og skabt lidt stabilitet, siger Martin Munk.

STOR FREMGANG TIL MÆRSK

Blandt de danske selskaber er der mandag størst fremgang til A.P. Møller-Mærsk, hvis aktie stiger 5,5 pct. til 8365 kr.

Ud over den positive stemning på aktiemarkedet generelt har konglomeratet også medvind af en stigende oliepris, som kan skabe bedre indtjeningsmuligheder i de to forretningsben Maersk Oil og Maersk Drilling.

I toppen af indekset finder man også Danske Bank, der stiger 5,3 pct. til 184,20 kr.

- Bankerne er godt stigende ude i Europa og den mest stigende sektor i Euro Stoxx 50. Bankerne har også været rigtig hårdt ramt - specielt i Europa - og der er comeback i dag, og den bølge rider vi med på, siger Martin Munk.

Også Jyske Bank og Nordea ligger fremme i førerfeltet med stigninger på henholdsvis 4,5 pct. til 292,10 kr. og 4,2 pct. til 65,30 kr.

NOVO FAVORIT HOS GOLDMAN

I en helt anden branche er der også stor medvind til Novo Nordisk, efter at den amerikanske finansbank Goldman Sachs har sat medicinalvirksomheden på sin favoritliste, "conviction buy".

Novo-aktien stiger 4,6 pct. til 336 kr., men er dog fortsat nede med omkring 16 pct. for hele året. Aktien blev særligt sendt ned i forrige uge, hvor selskabets nye langsigtede forventninger skuffede investorerne.

I bunden af C20 er der mindre fremgang til TDC. Investeringsbanken Carnegie har sænket kursmålet til 25 kr. fra 32 kr. og fastholdt anbefalingen "sælg". Aktien stiger dog 2 pct. til 28,92 kr.

Blandt de mindre selskaber på fondsbørsen er der fokus på biotekselskabet Zealand Pharma, som mandag oplyst, at det har indledt et fase 2-studie med midlet ZP1848 mod korttarmsyndrom. Aktien stiger 10,6 pct. til 115 kr.

I samme sektor er der også stor fremgang i Bioporto. Selskabets satsning NGAL, der er en diagnostisk test til nyrepatienter, har fået omtale i tidsskriftet "The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery".

Bioporto selv kalder det en strategisk milepæl, og investorerne sender aktien op med 10,1 pct. til 4,59 kr.

Mens sidste uge var særdeles tung på regnskabsfronten, er der mere ro på i denne uge. Fra C20 vil der onsdag være tal fra biotekvirksomheden Genmab, mens en række af fondsbørsens mindre selskaber også gør status.

/ritzau/FINANS

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerDer bliver ild i køb, salg og fusion i 2018

Sponsoreret af
Børsen Konference

Forsiden lige nu


To fradrag skal løse blå bloks pensionsknude

Skat rejser kæmpe momskrav mod Hesalight

Mens du sov: Ny centralbank-boss på plads i USA

Det skal du vide om aktiemarkedet onsdag

Globale storinvestorer er all in på aktier

Citi: Hvad nu hvis Novo Nordisk betaler 3,5 mia euro for Ablynx?

Tidspresset Mærsk på udkig efter partner til Drilling i Norge

Løkke stiller op til samråd om forhold til kvotekonger

Amerikanske aktier stiger: Appetit på risiko har nået ekstremt niveau