Markeder Af
GN Store Nord er fanebærer fredag, hvor det danske aktiemarked vinder tabt land tilbage oven på ugens dramatiske retræte på aktiemarkederne verden over.

C20 Cap-indekset stiger 1,5 pct. til 905,63, og eliteindeksets enkelte medlemmer ligger alle i grønt lige på nær Pandora.

- Der er en positiv undertone i dag, men nervøsiteten holder stadigvæk folk helt fremme i sædet, siger Martin Munk, senior aktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Han peger på, at retningen i eftermiddag kan blive påvirket af detailsalgstal fra USA. Og der er umiddelbart risiko for, at de kommer til at skuffe på overfladen, fordi salget af brændstof formentlig er faldet i takt med benzinpriserne.

Efter en periode med skuffelser, var GN Store Nords regnskab til gengæld rar læsning, og aktien belønnes med en stigning på 11,7 pct. til 124,60 kr.

- Jeg tror, at det hænger sammen med, at der har været en enorm skepsis op til regnskabet, fordi der var kommet et rigtigt svagt regnskab fra Plantronics, der konkurrerer med GN på markedet for headset. Det havde virkelig trukket forventningerne ned, siger Martin Munk, der herudover nævner gode resultater i GN's høreapparatdivision Resound samt, hvad han betegner som fornuftige forventninger til 2016.

GN Store Nord kom ud af de sidste tre måneder af 2015 med en omsætning på 2458 mio. kr. og et driftsoverskud (EBITA) på 522 mio. kr., hvilket var på linje med forventningerne ifølge tal fra Ritzau Estimates.

For 2016 venter GN Store Nord et driftsoverskud på omkring 1720 mio. kr. Det vil være en forbedring på omkring 260 mio. kr. i forhold til 2015, hvis det holder hjem.

Blandt de øvrige C20 Cap-aktier gør også A.P. Møller-Mærsk sig bemærket med en stigning på 5,5 pct. til 7820 kr. for B-aktien. Der er ikke nyt fremme om selskabet, men aktien faldt samlet næsten 17 pct. i ugens første fire børsdage, så hos Jyske Bank betegnes stigningen som en modreaktion.

I bunden af C20 Cap er Pandora eneste aktie i minus. Smykkeaktien falder dog behersket med 1 pct. til 774,50 kr.

- Det skal nok stadigvæk ses i lyset af regnskabet denne uge, der i hvert fald skuffede vores analytiker en smule, siger Martin Munk.

FLSmidth, der kom med regnskab torsdag, har fået skåret kursmålene hos et par børshuse. JPMorgan har skåret til 200 kr. fra 245 kr. og fastholder samtidig anbefalingen "neutral". Mere positiv er udmeldingen fra Cheuvreux, der har skåret til 255 kr. fra 290 kr., men holder fast i anbefalingen "køb".

FLSmidth stiger med 3,5 pct. til 226,40 kr. og er steget tre børsdage på stribe. Man skal helt tilbage til starten af november for at finde en tilsvarende god stime for FLSmidth.

Vestas, der har landet en ordre på 200 megawatt i USA, ligger med i bunden af eliteindekset med en stigning på bare 0,02 pct. til 419,50 kr.

Uden for eliteindekset er DFDS blevet belønnet for sit årsregnskab. Rederiets aktie stiger med 4,8 pct. til 231,70 kr., og det er især forventningerne, der falder i god jord, mener Nordea.

- Med ledelsens initiale forventninger til EBITDA på mellem 2100 og 2300 mio. kr. versus vores estimat på 2238 mio. kr. og konsensus på 2085 mio. kr. ser vi positiv support fra regnskabet til vores købsanbefaling, skriver bankens DFDS-analytiker, Stig Frederiksen.

Blandt de helt små aktier har Rovsing gjort status for andet kvartal af sit forskudte regnskabsår 2015/16, og en nedjustering af forventningerne sender aktien baglæns med 9,7 pct. til 0,14 kr.

Med få undtagelser har det dog været svært for investorerne at undgå kursfald i denne uge.

Over ugens første fire børsdage er C20 Cap-indekset faldet med 6,7 pct. under markante udsving. Mandag gik det hårdest for sig, da indekset noterede et minus på 5,4 pct. - den største tilbagegang, siden det blev skabt i november 2011. De dramatiske udsving fortsatte ugens øvrige dage, hvor det blev til fald tirsdag og torsdag på 2,4 pct. og 2,8 pct., men også en stigning onsdag på 4 pct. - den største i indeksets godt fire år lange historie.

- Det, der er lidt mærkeligt med den her uge, er, at man ikke lige kan pege på, hvad der har udløst faldet. Men det er nok et sammenkog af flere ting. Det gælder den lave oliepris, de lidt sløje nøgletal på det seneste samt aktieuroen i Kina, siger Martin Munk.

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Goboat-drengene bader i succes: Vil være førende i hele verden

JP Morgan: Selv det negative scenarie ser godt ud for Genmab

Novo Nordisk kombinationsmiddel slår rivaler i nyt forsøg

Nye takster: 11.500 kr. for at køre for stærkt i Frankrig

Den folkelige Volvo er tilbage

Tre ud af fire danske medicinalchefer er bekymret for prispres

Skynd dig at oplev Kroatiens uopdagede ø

Afkast på flere hundrede procent? Det har ejerlejligheder leveret siden 1992

Det vigtigste for dine aktier i ugen der kommer