Råvarer: Fortsat stor volatilitet i olie og guld
Foto: Colourbox
Markeder Af
Råvaremarkederne er fortsat præget af store udsving orkestreret af den fremherskende uro på alle de finansielle markeder.

Oliemarkedet fortsætter med at svinge voldsomt, hvilket har medført den højeste prisvolatilitet siden 2009 i takt med spekulationerne om, hvorvidt producenterne vil nå frem til en produktionsaftale for at styrke markedet eller ej.

Olieprisen stiger fredag morgen fra det laveste niveau i mere end 12 år, mens CBOE Crude Oil Volatilitet Index, der måler forventningerne til prisudsving, steg til det højeste niveau i syv år torsdag.

Producenterne er klar til at arbejde sammen, men leverandørerne vil ikke skære ned, medmindre der er fuldstændig samarbejde, lyder der fra De Forenede Arabiske Emiraters olieminister, Suhail Al Mazrouei, i en rapport ifølge Sky News Arabia.

"Indtil Rusland og Saudi-Arabien indvilliger i at reducere produktionen, tror jeg ikke, at der vil være nogen koordineret nedskæringsaftaler mellem Opec og producenter uden for Opec. De fundamentale data, som vi bliver ved med at se, tyder på, at priserne skal forblive forholdsvis lave eller svækkes yderligere, i betragtning af, at vi ikke har set den nye iranske olie ramme markedet endnu," vurderer senior råvarestrateg Daniel Hynes fra Australia & New Zealand Banking Group i Sydney over for Bloomberg News.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 31,70 dollar mod 30,30 dollar ved 17-tiden torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie koster samtidig 27,60 dollar mod 26,40 dollar torsdag eftermiddag.

På guldmarkedet får priserne støtte fra de urolige finansielle markeder, der sender investorer i ly bag de sikre guldbarrer. Og med faldende og i adskillige regioner negative renter er omkostningerne ved at holde guldpositioner blevet reduceret hvis ikke elimineret.

"Lavere renter reducerer omkostningerne ved at have et aktiv som guld, der ikke giver forrentning - faktisk fjerner negative renter omkostningerne fuldstændigt. Og hvad mere er, de økonomiske og finansielle problemer, der danner baggrund for negative renter, er også dem, der øger sandsynligheden for større "sikker havn"-efterspørgsel efter guld," pointerer råvareanalytiker Julian Jessop fra Capital Economics Ltd ifølge Bloomberg News.

En troy ounce guld koster fredag morgen 1234 dollar mod 1246 dollar torsdag eftermiddag.

Blandt industrimetallerne giver den amerikanske centralbanks indikationer om den kommende prisudvikling.

"En del af den amerikanske centralbanks usikkerhed stammer fra Kinas økonomiske vækst. Det er generelt negativt for metal-efterspørgslen, da Kina er den største forbruger," siger analytiker Tom Price fra Morgan Stanley i London i et notat ifølge Bloomberg News.

Fredag morgen koster et ton kobber 4447 dollar mod 4439 dollar torsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANS

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerDer bliver ild i køb, salg og fusion i 2018

Sponsoreret af
Børsen Konference

Forsiden lige nu


Højt Spil: Aktiepotentiale i norsk sukkerpolitik

TDC danner ny stor forretningsenhed med 500 ansatte: Skal styrke digital transformation

Realkredit Danmark kan se enden på de negative boligrenter

Skulderklap sender Zealand Pharma til vejrs - potentialet i vores produkter er stort, siger direktøren

Jobfest tæt på historisk rekord: "Jeg lægger hovedet på blokken"

Thomas Bernt: Trump er elefanten i glasbutikken i Davos

Advokat om beskatning af bitcoin: Kan ende med strafansvar

Tryg angriber sig selv med sats på nyt selskab: "Vi vil udfordre og kannibalisere os selv"

Pensionsforvirring: Hvad betyder livrente egentlig?