Markeder Af
Novo Nordisk løber med overskrifterne i C20 Cap-indekset, efter at der er ringet ind for aktiehandel på fondsbørsen i København onsdag morgen. Det er dog ikke kun C20's mest værdifulde selskab, men også indekset som helhed, som er ramt af en negativ åbning.

Medicinalgiganten har inden børsåbning fremlagt et kvartalsregnskab, som var dårligere end ventet på bundlinje og drift, men med en omsætning som landede som ventet. Analytikernes fokus forud for regnskabet har især været på Novo Nordisks langsigtede mål. Og de er nu knap så skarpe, som ventet.

Det danske eliteindeks indleder dagen med aktiepilen pegende nedad og daler med 1 pct. til indeks 981,51 efter at have endt tirsdag i et minus på 1,07 pct. til 991,58.

- Stort set hele kloden rundt har der været tale om aktiekursfald grundet frygt for global vækstnedgang samt som følge af et fald i olieprisen, skriver Sydbank i en kommentar.

Tirsdag lukkede de amerikanske aktiemarkeder med fald på omkring 2 pct., og onsdag morgen har der også været markante fald på børserne i Asien på op imod 3 pct.

Herhjemme er overskriften, at Novo Nordisk varsler nye finansielle mål, som lyder på en tocifret vækst i indtjeningen de kommende år. Og det er på et lavere niveau, end koncernen tidligere stilede efter.

Novo sigter samtidig efter at udbetale et udbytte på 6,40 kr. per aktie for regnskabsåret 2015. Udbyttet er dermed lidt lavere end forudset af analytikerne, der ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates havde ventet et udbytte på 6,64 kr. per aktie.

Samtidig annoncerer medicinalselskabet, at det i det kommende år - indtil årsregnskabet for 2016 - vil tilbagekøbe egne aktier for samlet 14 mia. kr. I det forgangne år har Novo Nordisk gennemført et aktietilbagekøbsprogram på 17,5 mia. kr.

- Summa summarum vægter den langsigtede guidance neutralt til en lille pil ned for aktien. Regnskabet er neutralt, mens forventningerne er neutrale, når det kommer til driftsresultatet, men estimaterne for indtjeningen per aktie skal længere ned, så alt i alt er det et regnskab, som vil trække aktien nedad fra morgenstunden i et negativt marked, siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Novo-aktien rasler 6,8 pct. ned til 354,30 kr. umiddelbart efter børsåbning onsdag.

Tirsdag lyste Danske Bank op i et ellers dunkelt dansk marked, efter at banken fremlagde et regnskab for fjerde kvartal med positivt overraskende handelsindtægter, som har lunet godt på bundlinjen. Danske Bank skruede desuden markant op for sine udlodninger og indleder samtidig et aktietilbagekøbsprogram.

Det positive regnskab har fået to finanshuse til at løfte kursmålet for banken forud for onsdagens handel. DNB hæver sit kursmål for banken til 205 kr. fra 199 kr. og fastholder anbefalingen "hold", mens UBS skruer sit kursmål for aktien op til 182 kr. fra 173 kr. og anbefalingen "neutral" gentages.

- Vi anbefaler fortsat "køb" af Danske Bank efter gårsdagens regnskab. Vores analytiker skal ikke ændre meget i sine estimater, men ledelsens forventninger til 2016 ligger givetvis over mange andre analytikeres forventninger. Når Danske Bank samtidig har tendens til at melde lidt konservativt ud i starten af året, er signalværdien endnu stærkere, skriver Michael Borre, der er chefanalytiker hos bankkollegaen Nordea i en kommentar.

Danske Banks aktie falder imidlertid med 0,6 pct. til 186,40 kr.

Også medicoselskabet Coloplast afleverede tirsdag regnskab. Tallene for første kvartal i det forskudte regnskabsår 2015/16 skuffede imidlertid på bundlinjen. Oveni nedjusterede selskabet forventningerne til hele 2015/16 i danske kroner.

Afregningen fra investorerne var kontant. Coloplast lukkede tirsdag i 537 kr. efter et fald på 4,2 pct. Onsdag morgen falder aktien med yderligere 1,5 pct. til 529,50 kr.

Siden har Coloplast fået sænket sit kursmål af et par finanshuse. Af Goldman Sachs er kursmålet skåret til 550 kr. fra 570 kr., men finanshuset fastholder anbefalingen "neutral". Af JPMorgan er kursmålet slebet ned til 474 kr. fra 483 kr., mens JPMorgan ligeledes fastholder anbefalingen "neutral".

Credit Suisse hæver imidlertid sit kursmål for Coloplast til 595 kr. fra 575 kr., mens det schweiziske finanshus fastholder anbefalingen "outperform".

Nordea har fået skåret kursmålet af den italienske investeringsbank Mediobanca. Det nye kursmål er 85 svenske kr. mod tidligere 94 svenske kr. Omregnet er kursmålet sænket til 67,75 kr. Mediobancas anbefaling af den pannordiske bank er "underperform."

Nordea-aktien sænkes med 0,2 pct. lavere i 66,65 kr.

A.P. Møller-Mærsks aktier har fået skåret kursmålet hos Jefferies til 11.500 kr. fra 12.500 kr. Mærsks B-aktie falder med 1,4 pct. til 8280 kr.

Uden for C20 falder Topdanmarks aktie med 1,1 pct. til 166,10 kr., efter at forsikringsselskabet har fået sænket kursmålet hos UBS til 180 kr. fra 198 kr. Anbefalingen er fortsat "neutral".

Blandt sidepapirerne er der desuden fokus på islandske Össur, som kom med regnskab efter børslukketid tirsdag. Össur, der laver proteser og støtteskinner, leverede underliggende fremgang i fjerde kvartal, men valutamodvind betød, at fremgangen ikke slog igennem målt i dollar i fjerde kvartal.

Nettoomsætningen, der steg med 5 pct. i lokal valuta, udgjorde 125 mio. dollar mod 129 mio. dollar i samme periode sidste år. Driftsresultatet, EBIT, faldt til 19 mio. dollar fra 21 mio. dollar, og på bundlinjen blev det til et overskud på 13 mio. dollar mod 15 mio. dollar i fjerde kvartal af 2014.

Össur-aktien glider 1,1 pct. til 23 kr.

Skjern Bank fremlagde årsregnskab forud for onsdagens handelsstart. Banken venter i 2016 et basisresultat opgjort som resultat før skat, kursreguleringer og nedskrivninger i intervallet 100-110 mio. kr. I 2015 realiserede banken et basisresultat på 116,1 mio. kr.

Skjern Banks aktie ligger uændret i 34,70 kr.

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Her er indholdet af Mette Bocks medie-ultimatum: Netflix skal investere i dansk indhold

Jyske Bank sender ny investor-robot i kamp mod Danske Banks June - og bliver en tand dyrere

Nets køber polsk e-betalingsselskab for 73 mio. euro

Unge sætter pengene i mursten: Tre grunde til de gør, som de gør

Investeringsstrateg: Vores kærlighed til bankaktier er vokset

Velux i polsk retssag: "Det har da været ubehageligt at opleve, hvor langt en konkurrent har været klar til at gå, for at hænge Velux ud"

Nasdaq-direktør: Sådan vil det gå de nye selskaber på børsen

Topchef: Jeg ville ikke ønske at blive valgt på en kvindekvote

Nordea: Svensk fagforbund skifter bank efter hovedsædeflytning til Finland