Markeder Af
Det danske aktiemarked har tirsdag morgen trodset udenlandske aktiefutures og en generelt negativ stemning i Asien ved at stige fra start. Med til at løfte de danske aktier er Danske Bank, som i de tidlige morgentimer har aflagt et positivt årsregnskab med blandt andet øget udbytte til aktionærerne.

Nogle minutter inde i tirsdagens handel stiger det danske C20 Cap-indeks 0,4 pct. til 1005,75. Op til handelsstart havde både europæiske og amerikanske aktiefutures ellers indikeret, at der ville være fald i sigte. Derudover havde mandagens små fald på Wall Street og en generelt negativ stemning i Asien tirsdag morgen lagt rammerne til en nedadgående start herhjemme.

Men sådan skulle det altså ikke gå, og det er især takket være Danske Bank, som har taget de fleste overskrifter fra morgenstunden med sit regnskab for fjerde kvartal. De fleste poster i regnskabet lå tæt på analytikernes prognoser, mens bundlinjen endte en anelse bedre end ventet af analytikerne, hvilket primært skyldes højere handelsindtægter end estimeret.

- Danske Bank har netop aflagt et regnskab med et bedre driftsoverskud end ventet. Tab på lån er ikke eksisterende, og de vigtige nettorenteindtægter lander på det ventede, konstaterer Nordeas chefaktiespecialist Michael Borre i en skriftlig kommentar.

Mere interessant er det, at banken i 2016 venter et nettoresultat på linje med nettoresultatet før goodwill-nedskrivninger i 2015. Her lød resultat på 17,7 mia. kr., hvilket er en del mere end analytikernes prognose om et nettoresultat på 16,7 mia. kr.

Aktionærerne kan samtidig se frem til et udbytte på 8,0 kr. per aktie, hvilket er en stigning fra 5,50 kr. i 2014, men under det imødesete udbytte på 8,50 kr.

Ved dansk markedsåbning stiger Danske Bank 4,1 pct. til 187,70 kr.

Senere på tirsdagen kommer der mere regnskabsnyt fra det danske eliteindeks i form af Coloplast, der aflægger tal for første kvartal af sit forskudte regnskabsår 2015/2016.

Medicokoncernen venter for helåret en organisk omsætningsvækst på 7-8 pct. samt en salgsvækst på 8-9 pct. målt i kroner. EBIT-marginen ventes at lande på 33-34 pct. i såvel faste valutakurser som i kroner.

Op til regnskabsaflæggelsen stiger Coloplast 0,8 pct. til 565 kr.

Også onsdag kommer der regnskab fra de danske eliteaktier, hvor det denne gang bliver Novo Nordisk. Landets suverænt mest værdifulde selskab venter en salgsvækst på 7-9 pct. målt i lokal valuta samt en stigning i resultatet af primær drift på omkring 20 pct.

Tirsdag morgen stiger Novo Nordisk 0,2 pct. til 381,50 kr.

Fra det amerikanske er der nyt i forhold til GN Store Nord i form af regnskabet fra konkurrenten Plantronics, der ligesom den danske koncern blandt andet producerer headsets.

Selve overskuddet justeret for engangsgevinster og omkostninger lå en del over Wall Street-analytikernes forventninger, mens forventningen til indeværende kvartal skuffe på grund af store restrukturerings-omkostninger.

Aktien i GN Store Nord falder 0,4 pct. til 128,60 kr.

Også Vestas har fået nyt fra en udenlandsk konkurrent, idet den spanske vindmølleproducent Gamesa har fået en ordre på 200 megawatt (MW) til en vindmøllepark i staten Coahuila, der ligger i det nordlige Mexico.

Det oplyser Gamesa tirsdag morgen i en meddelelse på sin hjemmeside, hvor det samtidig fremgår, at den spanske Vestas-rival skal installere 95 af sine G114 møller på 2,1 MW.

Vestas ligger får minutter inde i tirsdagens handel 0,6 pct. lavere til 442,50 kr.

Uden for C20-indekset kommer der tirsdag efter børslukning regnskab for fjerde kvartal fra den islandske proteseproducent Össur.

Selskabet venter i 2015 en organisk omsætningsvækst i lokal valuta på 3-5 pct. og en samlet omsætningsvækst i lokal valuta på 4-6 pct. Selskabet venter desuden en EBITDA-margin på 20-21 pct.

Össur-aktien er tirsdag morgen endnu ikke handlet og ligger dermed i 23,30 kr.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Lars Larsens og Jørgen Mads Clausens flysats har kostet dem millioner: Nu slipper pengene op

Medier: Coop skærer dybt i Fakta - lukker omkring 50 butikker

Dansk bygge-aktie efter vild børsrejse - opkøb skal holde liv i optur

Efter udligningskaos: Se hvem der vinder og taber

Analytiker: Jyske Bank risikerer at miste 500 mio kr ved blokade af bankfusion

OW-chefer: Jim Pedersen blev orienteret om stor kredit til problemkunde

OK18-overblik: Husker du Gærkrisen og Påskestrejken?

OW Bunkers chef for oliespekulation: Man tyssede spekulationen ned før børsnotering

Amerikansk havnegigant hopper med på Mærsks blockchain-satsning