Aktier: Pandora trak C20 Cap til lille plus
Foto: Scanpix
Markeder Af
De danske aktier endte februars første handelsdag med en begrænset stigning efter stor modstandsdygtighed mod den generelt negative stemning i Europa gennem det meste af dagen.

Længe holdt stor fremgang til aktier som Pandora og Mærsk C20 Cap-indekset i et relativt komfortabelt plus trods faldende oliepriser og ny usikkerhed omkring de økonomiske udsigter i Kina. Men ud på eftermiddagen knækkede kurven, og det danske eliteindeks faldt tilbage, men sluttede netop med hovedet over vand og et plus på 0,1 pct. til 1002,34.

"Det er lige så stille gået nedad i løbet af dagen, men i Danmark er der et par aktier, der skiller sig ud fra mængden og sikrer, at vi ligger lidt bedre end Europa generelt. Markedet har rigtig meget fokus på olieprisen hele tiden, og det har det også stadig, men der er ikke sket noget epokegørende, der ændrer billedet," siger Mads Zink, der er chefaktiehandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

Pessimisme bredte sig


Det officielle kinesiske PMI for fremstillingssektoren skuffede i januar ved at falde til 49,4 fra 49,7 måneden før, mens økonomerne ifølge Bloomberg News havde regnet med en mindre tilbagegang til 49,6.

Samtidig lå prisen for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, til levering i april ved dansk lukketid mandag med et fald på 3,8 pct. til 34,64 dollar.

De tunge Mærsk-aktier startede mandagen som topscorere efter en løftet anbefaling fra det japanske finanshus Nomura, der nu siger "køb" til de lyseblå aktier mod tidligere "reducer".

Det løftede længe begge aktier i konglomeratet helt til tops, men ud på eftermiddagen bredte pessimismen sig atter, da oliepriserne fortsatte nedturen, og aktierne røg begge i rødt. B-aktien endte dog 0,6 pct. højere i 8875 kr., mens A-aktien steg 0,1 pct. til 8690 kr.

Positiv afstikker

Den største positive afstikker mandag var Pandora, der var positivt påvirket af, at et par finanshuse ser endnu mere at hente i smykkepapiret. Nordea har således løftet sit kursmål for aktien til 1100 kr. fra 950 kr., mens anbefalingen er fastholdt på "køb". Samtidig har Carnegie skruet sit kursmål op til 1200 kr. fra 1100 kr. - også her hedder anbefalingen "køb".

Pandora-aktien steg med 3,1 pct. til 945,50 kr. og sluttede dermed helt i toppen af C20 Cap.

Vestas under pres

Vindmølleproducenten Vestas var omvendt under pres. Sent fredag bekræftede rivalerne Gamesa og Siemens, at selskaberne overvejer en fusion.

"Det vil få en eller anden form for afsmitning for Vestas. Det kan både være negativt og positivt. En konsolidering vil alt andet lige skabe mere prisdisciplin i sektoren, men det vil omvendt også skabe en markant større konkurrent," siger Michael Borre, der er chefaktiespecialist hos Nordea, til Ritzau Finans.

Vestas-aktien blæste baglæns med 0,6 pct. til 445,20 kr.

Gang i FLS-ordrerne

For ingeniørkoncernen FLSmidth er der igen begyndt at komme mere gang i ordreindtaget. Selskabet har således fået sin tredje drifts- og vedligeholdelseskontrakt med den egyptiske cementproducent Arabian Cement Company på selskabets cementfabrik nær byen Suez i Egypten.

Værdien oplyses ikke, men den samlede værdi af kontrakten må være større end 200 mio. kr., som er FLSmidths grænse for, hvornår aftalen skal sendes ud i en fondsbørsmeddelelse.

FLSmidth-aktien startede dagen klart positivt, men gik i stå da fokus igen blev drejet over på de kraftigt faldende råvarepriser. Ingeniøraktien faldt 2,2 pct. til 234,90 kr.

Solar køber hollandsk selskab

Blandt sidepapirerne var der fokus til Solar, der præsenterede et opkøb af det hollandske selskab MAG45 og samtidig løftede sløret for foreløbige resultater for fjerde kvartal sidste år og forventninger til 2016.

Regnskabstallene for de sidste tre måneder af 2015 viste pæn fremgang på både toplinjen og driften, mens forventningerne til indeværende år er en flad udvikling på begge de poster.

Investorerne virkede ikke overbeviste og sendte Solar-aktien ned med 2,3 pct. til 380 kr.

Sløje nyheder til Lundbeck

Medicinalselskabet Lundbeck fik sløje nyheder fra USA, hvor et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, i en rapport fastslog, at der kan være problemer med de statistiske data om Lundbeck og partneren Takedas antidepressiv Brintellix.

FDA's rapport fremhæver, at de statistiske data kan være behæftet med fejl, som kan være gentaget forskellige steder, skriver Bloomberg News.

Lundbeck-aktien faldt med 1,2 pct. til 220,40 kr.

/ritzau/FINANS

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Amerikanske aktier stiger: Appetit på risiko har nået ekstremt niveau

Skat rejser kæmpe momskrav mod Hesalight

Citi: Hvad nu hvis Novo Nordisk betaler 3,5 mia euro for Ablynx?

Globale storinvestorer er all in på aktier

To fradrag skal løse blå bloks pensionsknude

Tidspresset Mærsk på udkig efter partner til Drilling i Norge

Løkke stiller op til samråd om forhold til kvotekonger

Analyse: Bankdirektør glemmer én ting

Storbanker om Genmab: Potentialet intakt trods sløv begyndelse