Teori: Derfor påvirker olieprisen aktiekurserne
De langvarige og dybe prisfald på råolie har påvirket aktierne langt mere end mange iagttagere havde regnet med.
Foto: Scanpix
Penge Af
En særdeles aktietrist januar har barberet omkring 120 mia. kr. af værdien af C20-aktierne, og over 10.000 mia. kr. af det amerikanske aktiemarked.

 Investorerne spørger sig selv hvilken rolle den faldende oliepris har spillet for kurstabene, som ikke kun har ramt olierelaterede aktier, men også mange sektorer og industrier, som – i hvert fald i teorien – ikke burde være særlig følsomme over for olieprisen.

Fire teorier

Når disse aktier så alligevel er faldet, selv om de måske objektivt burde være steget på baggrund af langt lavere energiomkostninger, så kan det skyldes flere ting. Finansnyhedtjenesten Bloomberg har kigget på hvad investorerne taler om, og det peger mod fire teorier om hvorfor prisfaldet på råolie har ramt så bredt på aktiemarkedet.

Økonomi-teorien: Oliehandlerne er overbeviste om at verden er i fuld fart på vej mod en global recession. De faldende priser afspejler blot de negative udsigter, og på aktiemarkedet har mange draget den samme konklusion.

Kredit-teorien: Råolieprisen understøtter værdien af så mange virksomhedsobligationer, at de voldsomme olieprisfald vil udløse en bølge af konkurser i både hedgefonde og banker. Især mange amerikanske skiferolieproducenter har store lån hos bankerne.

Investerings-teorien: Virksomheder inden for energi og råvarer står for en stor del af jobskabelsen og byggeriet i den amerikanske økonomi, og når den investeringsaktivitet stopper, så får det konsekvenser også langt uden for disse industrier.

Kamp for mindre risiko

Av-det-gør-ondt-teorien: Verdens tungeste investorer er slet og ret tvunget til at sælge stort ud af deres aktiebeholdninger for at afbalancere de hårde tab, som olieprisfaldet giver.

"Hvis man har en mangesidet portefølje og gerne vil mindske risikoen, men har problemer i en sektor, så vil man forsøge at sælge andre ting for at sænke den samlede risikoprofil. Nedtur på kreditmarkederne, nedtur på oliemarkederne og aktierne var på deres højeste, så hvor går man hen for at reducere risikoen? Man går til aktier," siger Krishna Memani, investeringschef hos Oppenheimer Funds, til Bloomberg. 

Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Trump mødes med Putin: "Det kan formudre det hele"

"Jeg kan sige det hamrende klart: Drømmer man om aktier i Asien, så hold dig langt væk"

Vild optur til dansk satellit-aktie afløst af stort fald - få forklaringen her

Rusland forhindrede millioner af cyberangreb under VM

Per Hansen: Derfor stiger Novo Nordisk frem mod regnskabet

Aktieåbning: Novo Nordisk går mod toppen i let positivt C25

Det skriver medierne: Ingen oplagte afløsere til Thomas F. Borgen i Danske Bank

Mens Trump sætter spørgsmål ved handelsaftale, kæmper May for at blive i EU's aftaler

Knuthsen: Fem supertrends investorer kan orientere sig i