Aktier: Novo Nordisk og Jyske Bank hjalp C20 i plus
Foto: Scanpix
Markeder Af
En opjustering fra Jyske Bank blev belønnet med en pæn kursstigning i mandagens aktiemarked. Sammen med pæn fremgang til Genmab, Coloplast og Novo Nordisk gav det en pæn start på ugen for de danske aktier.

C20 Cap-indekset steg 0,8 pct. til 982,07, men trods fremgangen er de danske eliteaktier fortsat nede med 5,5 pct. for året, efter en januar hvor et kollaps i olieprisen og frygt om Kinas økonomisk vækst har fået investorerne til at trykke på bremsen.

Temaet omkring olie gjorde sig også gældende mandag, men i Danmark betød fremgang i enkeltaktier, at markedet holdt sig i plus modsat de fleste europæiske børser.

Jyske Bank-overskud i fokus

Jyske Bank kunne fra morgenstunden fortælle, at den sidste år opnåede et overskud før skat på 3204 mio. kr. Det var højere end forventet og omkring 100 mio. kr. bedre end i 2014.

Tidligere havde banken nemlig sagt, at det ville være svært at nå en forrentning af primoegenkapitalen - som var i omegnen af 30 mia. kr. - på 10 pct., men det har man formået at overgå med en forrentning på 11,6 pct.

Tilbagefald ikke overraskende

Ordførende direktør Anders Dam kunne fortælle, at fremgangen blandt andet skyldes gevinster fra fusionen med BRFkredit, nye boligudlånsprodukter og en god udvikling i bankens kapitalforvaltning.

Jyske Bank-aktien var en overgang oppe med næsten 9 pct., men faldt siden en del tilbage og lukkede 2,6 pct. højere i 284,90 kr. Trods fremgangen er aktien nede med 8,7 pct. i 2016.

"Vi er ikke overrasket over, at aktien er faldet tilbage. Vi kender ikke den præcise baggrund for opjusteringen, så det er efter vores vurdering for tidligt at konkludere noget. Men det er jo trods alt positivt med en opjustering," siger Michael Borre, der er aktierådgiver i Nordea.

Olieprisfald påvirker

Også Novo Nordisk, der er sværvægter i C20 Cap-indekset, startede ugen i fin form. Aktien steg 1,4 pct. til 380,70 kr. Mandagen var også god for Genmab og Coloplast, da begge aktier steg 3 pct. til 866,50 kr. og 552,50 kr., uden at der var nyheder fremme om de to koncerner.

Omvendt var dagen mere sløv for konglomeratet A.P. Møller-Mærsk, der faldt 0,7 pct. til 8275 kr., og ingeniørkoncernen FLSmidth, som dykkede 1,8 pct. til 229,70 kr.

"Olieprisen er faldet, og det har vi set påvirke Mærsk. For FLSmidths vedkommende kan man se, at mineselskaberne i både USA og Europa er faldet i dag," siger Michael Borre.

I bunden af C20 fandt man også TDC, der onsdag holder kapitalmarkedsdag og vil fortælle om sin strategi de næste tre år. Aktien dykkede 1,5 pct. til 34,86 kr.

Blandt de mindre selskaber opjusterede plastkoncernen SP Group med 5 mio. kr. efter en god afslutning på året. Selskabet regner nu med et overskud før skat og minoriteter på 80 mio. kr. Aktien steg 7,5 pct. til 360 kr.

Der var også fokus på Parken Sport & Entertainment, efter at Økonomisk Ugebrev udpegede aktien som en potentiel vinderaktie i 2016.

Selskabet værdisættes til omkring det halve af indre værdi, det danske mesterskab i fodbold er inden for rækkevidde for FC København, der desuden netop har solgt profilen Daniel Amartey for et pænt millionbeløb, lyder begrundelsen blandt andet. Aktien steg 8,8 pct. til 55,50 kr.

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Løkke rykker hurtigt: Rasmus Jarlov er ny erhvervsminister

Topchef Casper Henningsen: "Ja, jeg har fejlet ad helvede til"

Dansk svinegigant vil på børsen til oktober

Aktier: Netflix, Facebook og andre tech-aktier sender USA i plus

Jens Klarskov efter fratrædelse: "Der sker mange mærkelige ting"

"Vi har lavet en aftale, der er gensidig med Jens, hvor det er tid til, at han stopper"

Helle Ib: Mikkelsen-exit er dårlig timing for Løkkes regering

Barclays: Oliepris kan kollapse senere i år

MHI Vestas-chef udfordrer ærkerival med kæmpemølle