Markeder Af
De europæiske olie- og gasselskaber fik kun kortvarigt fornøjelsen af at nyde tilværelsen blandt Europas mest stigende eliteaktier.

Mandag trækker olie- og gassektoren igen ned og er dermed den sektor på det paneuropæiske Stoxx 600-indeks, der oplever det største fald, nemlig 1,8 pct. Sektoren tog ellers toppen fredag som følge af stigende oliepriser.

 Generelt lander stemningen omkring det uændrede mandag middag og svinger mellem små plusser og små minusser. FTSE 100-indekset rammer et minus på 0,04 pct., og CAC 40 i Paris falder 0,1 pct., mens DAX-indekset i Frankfurt kryber op i positivt terræn med 0,1 pct. Stoxx 600-indekset ligger 0,2 pct. lavere.

Den mest faldende aktie er den norske borerigkoncern Seadrill med en tilbagegang på 7,0 pct. Også det norske offshore-serviceselskab Subsea, som dropper med 4,8 pct., og det norske olieselskab Statoil er at finde i top ti over faldende aktier. Sidstnævnte har en tilbagegang på 3,8 pct.

Ved 12.30-tiden mandag glider prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, med 2,7 pct. til 31,30 dollar per tønde.

Prisen på olie startede ellers mandag morgen med at stige med omkring 1 pct. Det skete, efter at sidste uges to sidste handelsdage sluttede med den største prisfremgang i syv år.

 Vedvarende energi er dog også repræsenteret blandt de mest faldende aktier. Den spanske vindmølleproducent Gamesa falder på grund af usikkerhed om, hvorvidt det vil lykkes selskabet at nå til enighed med amerikanske Sunedison om et joint venture til udvikling af vindmølleprojekter.

En talsperson fra Gamesa oplyser ifølge Bloomberg News, at der ikke har været fremdrift i forhandlingerne mellem de to selskaber, men drøftelserne er dog ikke helt blevet opgivet.

Ikke desto mindre falder aktien i Gamesa på børsen i Madrid med 3,8 pct.

Blandt de faldende aktier er også Europas største byggemarkedskæde, Kingfisher. Selskabet bruger 800 mio. pund på en fireårig transformation, som skal booste indtjeningen med 500 mio. pund om året, skriver Financial Times.

 Kæden har desuden meddelt, at den har planer om at returnere 600 mio. pund til sine aktionærer over de kommende tre år.

Kingfisher-aktien falder mandag middag med 4,2 pct.

I toppen ligger til gengæld blandt andet danske Jyske Bank, der har afsløret, at bankens 2015-bundlinje var bedre end ventet. Stigningen på 4,9 pct. gør aktien til den fjerde mest stigende i Stoxx 600.

/ritzau/FINANS

Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk sexlegetøjs-selskab giver den gas i udlandet

Bestseller-stifters pengetanke bugner: Værdipapirer for næsten 1 mia kr

"Sådan nogle som dig plejer jeg at få sat i fængsel"

Økonomiministeren er blevet gift og får nyt efternavn

Tivoli byder ind i street food genren med nyt madmarked

Storlandbrug styrker toppen før børsnotering

Liga-præsident truer FC Barcelona med tomt stadion

Gylden forretning: Sælger kartoffelmel for 1,5 mia kr

Bitcoin sluttede jubel-uge i rekordkurs lige under 8000 dollars