Europæiske aktier rammer laveste niveau i flere måneder
Markeder Af
De europæiske aktiemarkeder falder hånd i hånd fredag ved middagstid, hvor det paneuropæiske Stoxx 600-indeks dykker til det laveste niveau år til dato. Indeksniveauet er samtidig det laveste i omkring fem måneder, skriver Bloomberg News.

Kort før klokken 12.30 falder Stoxx 600-indekset 2,0 pct. til 332,66. På børserne i London, Paris og Frankfurt er der desuden indeksfald i størrelsesordenen 1,3-1,7 pct.

Den sure stemning på aktiemarkeder skyldes investorernes bekymringer for den globale vækst samt de fortsatte olieprisfald. En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag middag 29,72 dollar. Det er et væsentligt dyk i forhold til sommeren 2014, hvor prisen lå på over 100 dollar per tønde.

- En af de største bevæggrunde for fredagens fald er risikoen for, at olie kan lukke i sit laveste niveau i 12 år, og i Europa øger det bekymringen for deflationen, vurderer John Plassard, der er senioraktiehandler hos Mirabaud Securities, over for Bloomberg News.

Inden for energisektoren bliver de olieeksponerede selskaber også ramt i fredagens handel, hvor blandt andre det franske olie- og gasselskab Total dykker 2,0 pct. til 38,05 euro, mens oliegiganten Royal Dutch Shell falder 3,4 pct. til 18,05 euro på børsen i Amsterdam.

Uden for energisektoren er der mindre prygl til Carrefour, der er verdens næststørste detailhandel målt på salg. Selskabet har ellers oplevet en stigning i salget for fjerde år i streg og har samtidig stort set levet op til analytikernes forventninger med sit regnskab for fjerde kvartal, skriver Bloomberg News.

På trods af en omsætningsfremgang går Carrefour-aktien tilbage med 0,6 pct. til 24,82 euro på børsen i Paris.

I Tyskland går Volkswagen 3,7 pct. ned til 122,75 euro, efter at der fredag er offentliggjort data, som viser, at den tyske bilproducent sidste år har tabt markedsandele i Europa. Det er første gang siden 2007, skriver Bloomberg News.

Volkswagen har mistet terræn til konkurrenterne, herunder Fiat Chrysler Automobiles og luksusfabrikanter som BMW og Daimler, siden det i september kom frem, at selskabet har svindlet med test af dieselemissioner.

/ritzau/FINANS

Børsen anbefalerTo-i-én: Hold fast i afkastet og sæt værdierne i arbejde

Sponsoreret af
State Street Global Advisors

Forsiden lige nu


Nordjysk smedefirma vinder kæmpeordre: Postkasser til Canada

USA: "Tesla kan blive det næste Amazon"-kommentar sender aktien op

Presset May inden valg: Kaos eller mig

Helle Ib: Læg mærke til dette årstal i 2025-planen

Aktier: Svindelundersøgelse og milliardopkøb i Europa

Sportsstjerners fitnessfirma får livsvigtige penge

Antiterrorchef: Vi har fat i Manchester-bombers netværk

Milliardæren Anders Holch får milliontab på sit landbrug - igen

Debat: Her er Danmarks dygtigste nationaløkonomer