Aktier under pres efter nye kinesiske bekymringer
Foto: Scanpix
Markeder Af
De europæiske aktiemarkeder ventes at fortsætte den triste tendens, der har præget de første handelsdage af aktieåret 2016.

Det er igen bekymringer om væksten i Kina, der får investorer og handlere til at ryste på hånden, efter at nye nøgletal har bekræftet de fortsat tvivlsomme udsigter for verdens næststørste økonomi, der ser ud til at være igennem side gyldne år.

De store indeks på børserne i Shanghai og Shenzhen er faldet støt dagen igennem, og begge falder mere end 5 pct., så den samlede årsnedtur er på 20 pct. for sidstnævnte.

Samtidig falder priserne på råvarer som olie og kobber igen og er med til at give en presset markedsstemning. Og handelen med futures viser, at ingen danser i gaderne over nyhederne fra Kina: DAX-futuren i Tyskland falder 1,3 pct., mens der er et dyk på omkring 0,7-0,8 pct. i vente for Londons FTSE-indeks og det parisiske CAC40-indeks.

På det danske marked vil der blandt andet være fokus på A.P. Møller-Mærsk, der er en af de tunge aktier i C20 Cap-indekset. Fredag faldt aktien tungt oven på nye fald i både olieprisen og raterne på containerfragt. Mandag bliver aktien dog hævet til "køb" fra "neutral" af analytikerne i schweiziske UBS, mens selskabets køb af oliefelter i Kenya er godkendt af landets regering.

TDC får samme behandling af UBS, rapporterer Bloomberg News, efter at teleaktien fredag steg hele 5,6 pct. på spekulation om prisforhøjelser på mobiltelefoni i Danmark.

Carlsberg er også i analytikernes søgelys, men her er det med negativt fortegn, da finanshuset Mirabaud Securities har sænket sin anbefaling til "sælg" fra "reducér" ifølge data fra Bloomberg. Kursmålet er på 540 kr. og dermed 9 pct. under fredagens lukkekurs på 588 kr.

Uden for eliteindekset kan der være positivt fokus på medicoselskabet Exiqon, der har kigget på 2015-tallene og opjusteret sine forventninger. Nu venter Exiqon, at årsregnskabet vil vise en omsætning på 162 mio. kr. og et driftsoverskud (EBITDA) på 12 mio. kr. mod tidligere forventninger om henholdsvis 155-160 mio. kr. og 10 mio. kr. Exiqons endelige regnskab ventes fortsat 8. februar.

Bavarian Nordic er til gengæld i negativt søgelys, da aktien ifølge Bloomberg er taget af amerikanske Citigroups "key buy"-liste. Biotekaktien er da også steget 60 pct. på et år, og 31 pct. bare på de seneste tre måneder, og kostede fredag 339 kr.

Mandagen byder ikke på mange nøgletal af interesse for finansmarkederne, men til gengæld vil regnskabssæsonen for fjerde kvartal blive skudt i gang til aften, efter amerikansk børslukketid, når Alcoa fremlægger sine kvartalstal.

/ritzau/FINANS

Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Chefstrateg: Aktiemarkedet er som en sukkermad

"Vi blev behandlet som ligegyldige. Så er det svært at holde gejsten oppe som virksomhed"

Aktie-overblik: Pandora tilbage i bunden trods positiv børsstemning

Pandora tilbage i bunden - få analysen her

Sådan smager en af verdens mest ekstravagante bud på en brunch buffet

Antallet af lønmodtagere tæt på rekordniveau: "Beskæftigelsen er tilbage i storform"

Korrespondent: EU klar med olivengren i Brexit-forhandlinger

Bertelsen startede sin karriere med at stjæle slik fra blinde børn

Ti finansmænd om Sorte mandag i 1987: Det var et wakeup-call