Aktier: Kinesiske børser lukkede første gang efter 14 minutter
Foto: Scanpix
Markeder Af
For anden gang på en uge blev handlen på de kinesiske børser lukket, efter at børserne i Shanghai og Shenzen faldt med over 5 pct. næsten umiddelbart efter åbningen torsdag morgen. Handlen blev automatisk indstillet i 15 minutter.

Det skriver Bloomberg News.

Panikken blev dog ikke dæmpet med lukningen, da handlen blev genoptaget. I løbet af sekunder faldt nøgleindekset CSI 300 med 7,3 pct., hvorefter al handel - jævnfør de kinesiske regler - blev indstillet for resten af dagen. Også børsen i Shenzhen blev suspenderet for dagen. Her nåede indekset at falde med 8,3 pct.

De foregående to dage var der ellers en vis form for stabilitet på de kinesiske aktiemarkeder. Tirsdag var der ifølge Bloomberg News forlydender om, at myndighederne forsøgte at stabilisere markederne, blandt andet ved at lade statskontrollerede fonde købe op i aktier.

Desuden skulle børsmyndighederne have signaleret, at et salgsforbud, der for seks måneder siden blev pålagt store investorer og står til at udløbe 8. januar, vil fortsætte efter denne dato. Men det lader der til at være usikkerhed omkring blandt markedsaktørerne. Oplysningerne er da heller ikke blevet bekræftet fra officiel side, påpeger Bloomberg News.

"Jeg tror ikke, at regeringen vil forlænge forbuddet. Det er mere sandsynligt, at de vil overbevise aktionærerne om frivilligt ikke at sælge aktier. Intet af dette har formået at berolige markedet", siger strateg Daniel So fra CMB International Securities til Channel News Asia.

Kinas centralbank forsøger ellers at understøtte eksportvirksomhederne ved at svække værdien af landets valuta, yuan. Torsdag har centralbanken med 0,51 pct. for ottende dag i træk sat kursen ned i forhold til dollar.

Det er ifølge Bloomberg News den største nedsættelse, siden centralbanken i august i løbet af en uge devaluerede yuan med næsten 5 pct. over for dollar.

Alle de øvrige asiatiske aktiemarkeder falder ligeledes torsdag, og flere store valutaer er blevet svækket i takt med den kinesiske devaluering. Den australske dollar, der traditionelt afspejler Kinas handel, faldt eksempelvis til det laveste niveau i to måneder.

"Markederne er nervøse. Dybest set stoler de ikke på de kinesiske myndigheder. Investorerne kan ikke lide, at yuan devalueres i højt tempo", siger George Boubouras, chefinvestor for Contango Asset Management, til Bloomberg News.

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, falder med 2,1 pct., mens Topix-indekset falder med 2 pct. Det australske ASX-200-indeks falder med 2,2 pct. I Taiwan er Taiex-indekset i minus med 1,6 pct., mens det førende indeks i Sydkorea, Kospi, falder 0,8 pct. Hang Seng i Hongkong falder med 2,4 pct.

Indeks Udvikling (%)
Nikkei 225 -2,1
Topix -2
Hongkongs Hang Seng -2,4
China Shanghai Composite -7,3
China CSI 300 -7,2
Taiwan Taiex -1,6
Sydkoreas Kospi -0,8
Indiens BSE Sensex -1,3
Singapores STI -2
Sydney ASX 200 -2,2
Indeksværdi klokken 06:30/ritzau/FINANS

Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerSunde medarbejdere kræver aktiv indsats

Sponsoreret af
Danica Pension

Forsiden lige nu


Dansk sexlegetøjs-selskab giver den gas i udlandet

Bestseller-stifters pengetanke bugner: Værdipapirer for næsten 1 mia kr

Økonomiministeren er blevet gift og får nyt efternavn

"Sådan nogle som dig plejer jeg at få sat i fængsel"

Tivoli byder ind i street food genren med nyt madmarked

Storlandbrug styrker toppen før børsnotering

Liga-præsident truer FC Barcelona med tomt stadion

Sådan gik Vestas fra børsdarling til aktiekollaps

Gylden forretning: Sælger kartoffelmel for 1,5 mia kr