Aktier: Kinesisk uro sender amerikanske aktier i dørken
Streamingtjenesten Netflix med adm. direktør Reed Hastings i spidsen, var et af de få selskaber der havde en god dag på børsen. .
Foto: Scanpix
Markeder Af
De amerikanske aktieindeks tog sig nok en tur ned af rutsjebanen i dag. Årsagen skal især findes i udviklingen i Kina, hvor den kinesiske centralbank tirsdag valgte at sænke yuanens referencekurs til det laveste niveau siden 2011.

Udviklingen i Kina sætte sit præg på alverdens aktiemarkeder gennem dagen. I USA gik det især hårdt for sig hos det industritunge Dow Jones indeks, der faldt med 1,47 pct. til indeks 16.906,5.

Det brede S&P 500-indeks fulgte samme tendens og faldt med 1,3 pct. til indeks 1990,3. Teknologiindekset Nasdaq havde umiddelbart den bedste dag blandt de store indeks og faldt med 1,14 til indeks 4835,8.

Ifølge nyhedstjenesten Bloomberg er de amerikanske aktier på vej mod et tre-måneders lavpunkt.

Referat fra Fed

Udover frygten for, at den kinesiske vækst er på vej ned i gear, så kæmpede de amerikanske investorer med at forstå et referat udsendt af den amerikanske centralbank, Federal Reserve, om rentemødet i december måned.

Her valgte centralbanken at hæve renten med 0,25 procentpoint, hvilket var den første rentestigning siden juni 2006. Forud for rentehævningen var der store forventning om, at renten nu endelig måtte sættes op.

Men selvom referatet fra mødet afslører, at der var enighed om at sætte renten op, så er formuleringerne ikke så bløde som umiddelbart ventet. Det er især en bekymring for kerneinflationen, der stadig præger medlemmerne i den amerikanske centralbank. 

"Der er en aversion mod risiko lige nu. Det er som om, vi ser en gentagelse af de samme ting, som rystede markederne tilbage i august måned. Vi er måske ved at få bekræfte, at det står lige så slemt til i Kina, som folk tror. Vi har mistet medvind fra Fed og investorernes entusiasme er dalet. Det skaber en mosaik af frygt," lyder analysen fra Benjamin Dunn, leder af rådgivningsvirksomheden Alpha Teori ifølge Bloomberg.

I det hele taget er de amerikanske aktiemarkeder kommet skidt fra start i 2016. Årets første handelsdag bød på fald over 1,5 pct., hvilket gjorde den til den værste første handelsdag siden 2001. 

Også den faldende oliepris skaber ravage og uro på markederne, til trods for at der faktisk er dukket pæne nøgletal frem i løbet af dagen.

Eksempelvis viste ADP's beskæftigelsesrapport en stigning på 257.000 job i december, hvilket var markant bedre end det interval mellem 198.000 og 211.000, der var ventet forud for rapporten. 

"Medmindre det her bliver ved i flere dage, så ved jeg ikke, om vi er på vej i panik. Vi har startet året med en lav grad af tillid og har forklaret vores klienter, at de må forvente højere niveauer af volatilitet. At forvente at markedet vil gå lige op, er ikke smart i øjeblikket," lyder det fra David Spika, global investeringsstrateg hos Guidestone Capital Management ifølge Bloomberg.

Netflix i front

Blandt selskaberne var der dårligt nyt fra it-giganten Apple, der kæmper med en ophobning af iphone 6 og 6S hos virksomhedens kinesiske producent. Kørt før lukketid lå apple-aktien til et falde på 2,4 pct.

Lanbrugsgiganten Monsanta, der blandt andet samarbejder med Danske Novozymes præsenterede tal for sit første kvartal. Til trods for at omsætningen skuffede en smule, var tallene umiddelbart bedre end ventet. Alligevel faldt Monsanta-aktien med omkring 1,3 pct. i det sure aktiemarked. 

En aktie der havde en fantastisk dag, var streamingtjenesten Netflix. Kort før lukketid lå aktien til en stigning på 9 pct., efter selskabet kunne fortælle, at det nu går ind på det indiske marked og åbner op for live-tv i 130 lande. Dermed er selskabet kommet et stort skridt nærmere målet om at blive den første globale online tv-tjeneste.

Tag beslutninger på et oplyst grundlag

Få overblik over dagens vigtigste nyheder hver morgen direkte på Facebook Messenger. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Plenti-direktør hjælper med lancering af mobilselskab for dimser

Det kan betyde liv eller død for din virksomhed: Her er de 30 bedste prismodeller

Oversete og prisbillige perler fra overset fransk vindistrikt

Aktier: Wall Street lukker ugen med en fest trods rentespøgelse

Det vigtigste for dine aktier i ugen der kommer

DK Company-ejer i chok efter søgsmål: "Jeg troede vi var midt i en forhandling"

Amerikanske selskaber lægger afstand til våbenlobby

Katrine Engberg droppede dansen og fandt forfatterskabet

It-iværksætter med hovedet i skyen drømmer større end de fleste