Risiko for priskrig trækker TDC-anbefaling ned
Priskrigen kan koste TDC dyrt, vurderer analytiker
Foto: TDC
Penge Af
Sydbank har valgt at sænke sin anbefaling på TDC, da man ser risiko for, at en ny priskrig kan bryde ude i mobilmarkedet. Det efter at markedsaktørerne har "røget fredspibe" efter års heftig rivalisering.

Den benhårde priskrig mellem TDC, Telenor, Telia og 3 sendte fra 2009 til 2012 den gennemsnitlige indtjening per kunde eksklusiv indkommende trafik ned fra 144 kr. til 125 kr. for Privat. Erhvervsdivisionen holdt fast, men priskrigen rykkede sidste år ind i dette segment også. Her faldt de gennemsnitlige indtjening fra 2011 til 2012 fra 241 kr. til 202 kr.

"Vi har tidligere flaget for, at der bliver stigende konkurrence om de danske erhvervskunder i 2013. Efter hård priskrig og kraftige prisfald i privatmarkedet de seneste par år har erhvervskunderne fået øjnene op får det store prisspænd mellem teleprodukter henvendt til henholdsvis privat- og erhvervskunder i Danmark," skriver Sydbank i sin analyse og fortsætter:

"Det er vores vurdering, at specielt små virksomheder vil forholde sig kritisk til det høje prisspænd, da de typisk ikke har brug for de avancerede tele- og supportløsninger, der følger med i et dyrt erhvervsabonnement. Vi forventer en intens konkurrence på erhvervsmarkedet i 2013."

Banken venter for 2012 et omsætningsfald på 7,5 pct. i Erhvervsdivisionen.

Ulmende gløder i priskrig


Hvad værre er, ser Sydbank nu risiko for, at priskrigen i privatmarkedet kan blusse op igen. De voldsomme prisfald er fladet ud de seneste kvartaler, men en række nye abonnementer fra 3 og Telia har tændt bålet igen.

"Efter flere års hård priskrig på det danske mobilmarked var det vores opfattelse, at de fire store aktører i Danmark - TDC, Telenor, Telia og 3 – var begyndt at handle lidt mere rationelt i prissætningen af mobilabonnementer mod slutningen af 2012. Dermed var der efter vores vurdering lagt op til lidt mindre priskonkurrence på mobilmarkedet i 2013, men nye abonnementstyper fra 3 og Telia kan efter vores vurdering intensivere kampen om kunderne igen," skriver Sydbank.

Gratis 4G vil smerte

For at gøre ondt værre ser det ud til, flere af TDC's konkurrenter har undladt at tage en præmie for det nye 4G-netværk. Netværket har ellers kostet selskaberne dyrt og TDC har flere gange meldt ud, at man ventede at øge omsætningen per kunde ved at tage en præmie for det hurtigere netværk.

"Det ser det desværre ud til, at samtlige danske teleselskaber bliver nødt til at 'forære' den nye teknologi gratis til kunderne, hvis de vil være konkurrencedygtige. Hvis det skal lykkes for TDC, at prise 4G-abonnementer højere end tilsvarende 3G-abonnementer, skal TDC koble mange ekstra services på abonnementet, som f.eks. ad-gang til TV-kanaler eller streaming af TV-serier og film. 4G-abonnementer kan dermed blive omdrejningspunkt for en intensiveret priskrig på privatmarkedet i 2013," skriver Sydbank.

/ritzau/FINANS

Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk sexlegetøjs-selskab giver den gas i udlandet

Sort-hvid aftenelegance til julens fester

Sådan skaber du stilen til en glamourøs vinterfest

Økonomiministeren er blevet gift og får nyt efternavn

Far og søn springer ud som iværksættere

"Sådan nogle som dig plejer jeg at få sat i fængsel"

Bestseller-stifters pengetanke bugner: Værdipapirer for næsten 1 mia kr

Tivoli byder ind i street food genren med nyt madmarked

Storlandbrug styrker toppen før børsnotering