Penge Af
Carlsbergs regnskab for fjerde kvartal var en skuffelse for markedet og ventes mandag morgen at dominere udviklingen på fondsbørsen. Ud over bryggerigiganten er indikationerne blandede for morgenens bevægelser.

Futures for de toneangivende europæiske markeder ligger i marginalt negativt terræn, mens udviklingen har været positiv i specielt Japan oven på resultatet af weekendens G20-topmøde i Moskva. Sydbank venter generelt en positiv stemning på markederne. Børserne i USA holder lukket på grund af Presidents Day.

Først og fremmest er fokus i Danmark dog på Carlsberg, der har leveret et regnskab for fjerde kvartal, der var langt fra sød musik i markedets ører.

Ramt af nedskrivninger


Fjerde kvartals tal er hårdt ramt af negative særlige poster for 1,3 mia. kr. Samlet set var omsætning i kvartalet ellers en positiv overraskelse med 15,9 mia. kr. mod ventet i markedet ifølge SME Direkt 15,6 mia. kr. Det blev omsat til et let skuffende driftsresultat før særlige poster på 2152 mio. kr. mod ventet i markedet 2237 mio. kr.

De særlige poster belaster dog for 1305 mio. kr. mod ventet 209 mio. kr. og dermed endte resultatet før skat på 309 mio. kr., milevidt under det estimerede på 1140 mio. kr. Den overraskende nedskrivning hidrører salget af grunden i Valby og nedskrivninger i Rusland på over en halv milliard kr.

For 2013 venter Carlsberg et driftsresultat før særlige poster på 10 mia. kr. Det skal ses i forhold til analytikernes estimater på 10,7 mia. kr.

Opgiver målsætninger

Hvad der trækker yderligere fokus er dog, at Carlsberg opgiver sine meget klare målsætninger for sine regioner. De bliver nu ændret til blødere mål.

"Forventningerne til 2013 skuffer en smule. De begynder at "highlighte", at der kommer ekstrastore omkostninger til supply chain projekter i de kommende år," vurderer Sydbanks Morten Imsgaard til Ritzau Finans efter regnskabet, men fremhæver:

"Selvom der tages højde for det, så ligger det et stykke under forventningerne."

Ændrer langsigtede forventninger

Han kobler det til ændringen af de langsigtede forventninger.

"Det er skuffende, at de ændres og Carlsberg giver dermed skeptikerne ret på de langsigtede målsætninger om overskudsgrad. Nu får man en langt mere blød formulering. De er vanskeligt at tro på, hvor højt overskudsgraden kan komme op, når de ændres."

Ud over Carlsberg vågnede markedet til en nedjustering fra Solar. For 2013 ser Solar nu en omsætning på 1690 til 1730 mio. euro mod tidligere 1720 til 1770 mio. euro. Driftsresultatet, EBITA, forventes nu at lande på 34 til 41 mio. euro mod tidligere 42 til 51 mio. euro.

"Som følge af markedsudviklingen har vi foretaget yderligere restruktureringer i flere lande. De mest omfattende restruktureringer gennemføres i første halvår i Holland. De ventede restruktureringsomkostninger stiger i 2013 fra ca. 2 mio. euro til ca. 5 mio. euro," oplyses det i årsregnskabet.

Det sker efter et år, hvor omsætningen er løftet til 1700 mio. euro fra 1532 mio. euro og driftsresultatet til 38 mio. euro. Sidstnævnte var under guidance på 44 mio. euro.

Danske Bank mister kunder

Sidst kan Danske Bank komme i fokus efter Politiken har fortalt, at hele 35 pct. af bankens kunder går med konkrete overvejelser om at skifte bank. Det er omtrent dobbelt så stor en andel som i befolkningen i helhed.

18 pct. af danskerne overvejer at skifte bank, viser meningsmålingen, som Megafon har lavet for TV2 og Politiken. Hos Danske Banks største konkurrent Nordea har 10 pct. af kunderne konkrete overvejelser om at skifte bank, mens den mindste flyttelyst findes hos Arbejdernes Landsbank, hvor blot 2 pct. af kunderne overvejer et bankskifte.

/ritzau/FINANS


Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Apple klar til at betale irsk skatteregning på 13 mia euro

Minister efter priseksplosion på boliger i København: "Vi følger det tæt"

Analytiker: Unibrew bliver ved med at levere - bekymring for Vestas-investorer

USA: Stærke regnskaber sikrer grøn start

Novo ender i toppen af C25 - Vestas og NKT blev tabere

Wallmarts boss tjener mere end 1000 gange ansattes løn

It-boss står til astronomisk aktiebonus efter kursstigning på 90 pct

Jagtet af Kammeradvokaten: Carl Freers historie med kidnapning, lejemord og trusler på livet

Investeringsbank: Google er en pengemaskine - men pas på regulering